Jakie nowe przepisy w Monsieur Cuisine? Odkrywaj z Lidlomixem w listopadzie

Lubisz gruszki lub rabarbar, a może czujesz już magię nadchodzących świąt? Jeżeli tak, to nowe przepisy, które pojawiły się w bazie Monsieur Cuisine pozwolą Ci stworzyć coś nowego i pysznego. Co pojawiło się wartego uwagi? Sprawdzamy.

Monsieur Cuisine jest jedną z najpopularniejszych alternatyw dla Thermomixa. Atrakcyjna cena i duża dostępność podbiły setki podniebień. Lista przepisów ciągle się powiększa, a sprawdzone pomysły dodaje sam producent. Swoją cegiełkę dokłada również duża społeczność entuzjastów.

Jeżeli chcesz zobaczyć alternatywne roboty do gotowania, zapoznaj się z wszystkimi ciekawymi multicookerami na rynku.

Listopadowe przepisy w Monsieur Cuisine

Egg nog z Monsieur Cuisine

Jako dziecko uwielbiałam kogiel-mogiel, a teraz jako dorosła nie odmawiam kieliszka Ajerkoniaku. Jeżeli lubicie te smaki, to Egg nog na pewno wam podpasuje. Napój jest popularny Stanach Zjednoczonych. Głównym składnikiem są żółtka jajek i mleko, które dla urozmaicenia można też zamienić na mleczko kokosowe (popularne na Karaibach). W przeciwieństwie do adwokatu, rolę alkoholowego dodatku pełni ciemny rum lub brandy. Oczywiście dla najmłodszych możemy przygotować porcję bez alkoholu, bo taki też jest pyszny.

nowy przepis Egg nog z Monsieur Cuisine

Składniki:

  • mleko (świeże, 3,5% tł.) – 600 g
  • śmietanka (30% tł.) – 400 g
  • cukier, drobny – 180 g
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa, mielona – 10 szczypt (1/5 łyżeczki)
  • żółtka (wielkość M), świeże – 8
  • ciemny rum / brandy – 350 g (350 ml)

Crinkle cookies z Monsieur Cuisine

Crinkle cookies zostały wymyślone około 1950 roku i oryginalnie były o smaku czekoladowym. Za ich twórcę uchodzi Helen Fredell z St. Paul w Minnesocie. Aktualnie w internecie można znaleźć wiele wariacji smakowych na temat tych kruchych ciasteczek, bardzo popularne są warianty o smaku cytrynowym. Charakterystyczne peknięcia, ciasteczka zawdzięczają temu, że przed pieczeniem obtaczane są w cukrze pudrze. Jeżeli przypadną Ci one do gustu, to ciekawym urozmaiceniem jest stworzenie smakowego cukru, np. zmykając go na pewien czas ze skórkami pomarańczy, cytryny czy laskami cynamonu.

nowy przepis Crinkle cookies z Monsieur Cuisine

Składniki:

  • cukier – 280 g
  • jajka (wielkość M) – 3
  • olej roślinny – 70 g
  • kakao do pieczenia – 70 g
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • sól – 2 szczypty
  • mąka (typ 405) – 180 g
  • proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

Speculaas z Monsieur Cuisine

Są to słynne w Holandii i Belgii, ciasteczka korzenne charakteryzujące się wyrafinowanymi wzorami. Dzięki świątecznym wzorom nazywane były ciasteczkami Świętego Mikołaja. Do ich wytworzenia trzeba poszukać specjalnych drewnianych foremek. Na Amazon możecie znaleźć wiele pięknych form — zobacz.

nowy przepis Crinkle cookies z Monsieur Cuisine

Składniki:

  • masło – 180 g
  • jajka (wielkość M) – 1
  • migdały łuskane, blanszowane – 70 g
  • cukier brązowy – 200 g
  • mąka (typ 405) – 350 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • przyprawa do herbatników korzennych (spekulatius) – 15 g
  • sól – 1 szczypta
  • migdały łuskane, płatki – 50 g

Ravioli z gruszkami z Monsieur Cuisine

Po raz pierwszy o Ravioli można było przeczytać w XIV-wiecznej Francuskiej książce kucharskiej. Ten rodzaj makaronowej potrawy charakteryzuje się dwoma cienkimi warstwami ciasta, w których umieszczone są nadzienia. Najczęściej znajdziemy przepisy na ravioli z ricottą i szpinakiem, wołowiną, kurczakiem, serem topionym, włoskimi kiełbasami czy serem halloumi. Do tego konieczny jest dopasowany sos.

Urządzenia, które ułatwiają stworzenie perfekcjonalnego ravioli:

Maszynka do makaronu – 99 złotych Lidl
Radełko – 6,36 złotych Empik
Robot planetarny z maszynką do makaronu – Catler KM 8012 – 2 549 złotych RTV euro AGD

Składniki:

  • mąka (typ 405) – 220 g
  • semolina – 180 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 30 g
  • bergkäse (45% tł.), w kawałku – 150 g
  • boczek wędzony, krojony w kostkę – 250 g
  • gruszki – 680 g
  • ricotta (13% tł.) – 100 g
  • sól – 2 łyżeczki
  • pieprz czarny, mielony – 1/4 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa, mielona – 1/4 łyżeczki
  • szałwia, liście – 16
  • ząbki czosnku – 2
  • łuskane orzechy włoskie – 80 g
  • masło – 100 g

Makaron z serowym kremem z Monsieur Cuisine

Na zabiegane i leniwe dni, nic mnie tak nie cieszy jak zjedzenie czegoś smacznego bez umęczenia się po łokcie gotowaniem. Błyskawiczny makaron z sosem śmietanko-serowym, jest miłą odmianą od popularnego mac&chees.

Makaron z serowym kremem z Monsieur Cuisine

Składniki:

  • śmietanka (30% tł.) – 200 g
  • mleko (UHT, 3,5% tł.) – 100 g
  • groszek (mrożonka) – 200 g
  • ementaler (45% tł.), w kawałku – 100 g
  • cebula – 80 g
  • ząbki czosnku – 1
  • oliwa z oliwek – 25 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • bulion warzywny w proszku – 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa, mielona – 2 szczypty
  • pieprz czarny, mielony – 3 szczypty
  • makaron penne (czas gotowania 10 minut) – 400 g

Czytaj również:
Multicooker – czy warto kupić ten wielofunkcyjny sprzęt? Ranking 2023
Tanie multicookery – czy warto? Przegląd modeli 2023