
Lubisz gruszki lub rabarbar, a może czujesz już magię nadchodzących świąt? Jeżeli tak, to nowe przepisy, które pojawiły się w bazie Monsieur Cuisine pozwolą Ci stworzyć coś nowego i pysznego. Co pojawiło się wartego uwagi? Sprawdzamy.
Monsieur Cuisine jest jedną z najpopularniejszych alternatyw dla Thermomixa. Atrakcyjna cena i duża dostępność podbiły setki podniebień. Lista przepisów ciągle się powiększa, a sprawdzone pomysły dodaje sam producent. Swoją cegiełkę dokłada również duża społeczność entuzjastów.
Jeżeli chcesz zobaczyć alternatywne roboty do gotowania, zapoznaj się z wszystkimi ciekawymi multicookerami na rynku.
Listopadowe przepisy w Monsieur Cuisine
Egg nog z Monsieur Cuisine
Jako dziecko uwielbiałam kogiel-mogiel, a teraz jako dorosła nie odmawiam kieliszka Ajerkoniaku. Jeżeli lubicie te smaki, to Egg nog na pewno wam podpasuje. Napój jest popularny Stanach Zjednoczonych. Głównym składnikiem są żółtka jajek i mleko, które dla urozmaicenia można też zamienić na mleczko kokosowe (popularne na Karaibach). W przeciwieństwie do adwokatu, rolę alkoholowego dodatku pełni ciemny rum lub brandy. Oczywiście dla najmłodszych możemy przygotować porcję bez alkoholu, bo taki też jest pyszny.

Składniki:
- mleko (świeże, 3,5% tł.) – 600 g
- śmietanka (30% tł.) – 400 g
- cukier, drobny – 180 g
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa, mielona – 10 szczypt (1/5 łyżeczki)
- żółtka (wielkość M), świeże – 8
- ciemny rum / brandy – 350 g (350 ml)
Crinkle cookies z Monsieur Cuisine
Crinkle cookies zostały wymyślone około 1950 roku i oryginalnie były o smaku czekoladowym. Za ich twórcę uchodzi Helen Fredell z St. Paul w Minnesocie. Aktualnie w internecie można znaleźć wiele wariacji smakowych na temat tych kruchych ciasteczek, bardzo popularne są warianty o smaku cytrynowym. Charakterystyczne peknięcia, ciasteczka zawdzięczają temu, że przed pieczeniem obtaczane są w cukrze pudrze. Jeżeli przypadną Ci one do gustu, to ciekawym urozmaiceniem jest stworzenie smakowego cukru, np. zmykając go na pewien czas ze skórkami pomarańczy, cytryny czy laskami cynamonu.

Składniki:
- cukier – 280 g
- jajka (wielkość M) – 3
- olej roślinny – 70 g
- kakao do pieczenia – 70 g
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- sól – 2 szczypty
- mąka (typ 405) – 180 g
- proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Speculaas z Monsieur Cuisine
Są to słynne w Holandii i Belgii, ciasteczka korzenne charakteryzujące się wyrafinowanymi wzorami. Dzięki świątecznym wzorom nazywane były ciasteczkami Świętego Mikołaja. Do ich wytworzenia trzeba poszukać specjalnych drewnianych foremek. Na Amazon możecie znaleźć wiele pięknych form — zobacz.

Składniki:
- masło – 180 g
- jajka (wielkość M) – 1
- migdały łuskane, blanszowane – 70 g
- cukier brązowy – 200 g
- mąka (typ 405) – 350 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- przyprawa do herbatników korzennych (spekulatius) – 15 g
- sól – 1 szczypta
- migdały łuskane, płatki – 50 g
Ravioli z gruszkami z Monsieur Cuisine
Po raz pierwszy o Ravioli można było przeczytać w XIV-wiecznej Francuskiej książce kucharskiej. Ten rodzaj makaronowej potrawy charakteryzuje się dwoma cienkimi warstwami ciasta, w których umieszczone są nadzienia. Najczęściej znajdziemy przepisy na ravioli z ricottą i szpinakiem, wołowiną, kurczakiem, serem topionym, włoskimi kiełbasami czy serem halloumi. Do tego konieczny jest dopasowany sos.
Urządzenia, które ułatwiają stworzenie perfekcjonalnego ravioli:
Maszynka do makaronu – 99 złotych Lidl
Radełko – 6,36 złotych Empik
Robot planetarny z maszynką do makaronu – Catler KM 8012 – 2 549 złotych RTV euro AGD

Składniki:
- mąka (typ 405) – 220 g
- semolina – 180 g
- sól – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 30 g
- bergkäse (45% tł.), w kawałku – 150 g
- boczek wędzony, krojony w kostkę – 250 g
- gruszki – 680 g
- ricotta (13% tł.) – 100 g
- sól – 2 łyżeczki
- pieprz czarny, mielony – 1/4 łyżeczki
- gałka muszkatołowa, mielona – 1/4 łyżeczki
- szałwia, liście – 16
- ząbki czosnku – 2
- łuskane orzechy włoskie – 80 g
- masło – 100 g
Makaron z serowym kremem z Monsieur Cuisine
Na zabiegane i leniwe dni, nic mnie tak nie cieszy jak zjedzenie czegoś smacznego bez umęczenia się po łokcie gotowaniem. Błyskawiczny makaron z sosem śmietanko-serowym, jest miłą odmianą od popularnego mac&chees.

Składniki:
- śmietanka (30% tł.) – 200 g
- mleko (UHT, 3,5% tł.) – 100 g
- groszek (mrożonka) – 200 g
- ementaler (45% tł.), w kawałku – 100 g
- cebula – 80 g
- ząbki czosnku – 1
- oliwa z oliwek – 25 g
- sól – 1 łyżeczka
- bulion warzywny w proszku – 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa, mielona – 2 szczypty
- pieprz czarny, mielony – 3 szczypty
- makaron penne (czas gotowania 10 minut) – 400 g
Czytaj również:
Multicooker – czy warto kupić ten wielofunkcyjny sprzęt? Ranking 2023
Tanie multicookery – czy warto? Przegląd modeli 2023