![Treat – z dbałością o świeżość żywoności [2012]](https://think-about.pl/wp-content/uploads/2013/01/Treat_2-717x560c.jpg)
Treat – z dbałością o świeżość żywoności [2012]
Projekt Amy Mon-Chu Liu to pomysł na urządzenie mające ułatwić przechowywanie żywności i zaoszczędzić cenny czas.
Wyglądem urządzenie przypomina nieco drzewo, co starano się odzwierciedlić w nazwie Tre – drzewo, eat – jedzenie. Na końcach 'gałęzi’ mają znajdować się specjalne komory na żywność. Możliwości jakie oferowałoby zaprezentowane rozwiązanie są godne uwagi i z pewnością pomogłyby zaoszczędzić nieco czasu.
Funkcje jakie ma spełniać Treat to wydłużanie czasu świeżości jedzenia, podgrzewanie oraz informowanie o dacie ważności. Ciekawym rozwiązaniem jakie zastosował projektant jest powolna zmiana koloru komory z zielonego na żółty gdy data przydatności żywności zbliża się ku końcowi. Kiedy już termin ważności minie komora zmienia kolor na biały i spada na ziemię niczym zwiędnięte liście z drzewa.
Dzięki specjalnej aplikacji do telefonów możliwe byłoby wydanie polecenie podgrzania poszczególnych pojemników, w ten sposób wracając do mieszkania można byłoby zastać ciepły już obiad czekający na podanie do stołu.