Pozwól, że opowiem Ci o espresso, a już nigdy nie zrobisz słabej kawy

Lubisz się napić espresso i interesuje Cię wszystko, co trzeba wiedzieć na ten temat? Dobrze trafiłeś.

Jest wiele reguł określających, czym jest espresso. Espresso to kawa zaparzana w ekspresie ciśnieniowym, ale jest to także metoda przygotowania i ekstrakcji (wydobycie smaku). Poprawnie zaparzone espresso będzie miało na górze cremę – orzechowo-brązową piankę.

Czym jest espresso i jak je przygotować

Istnieją kawy i mieszanki kaw specjalnie zaprojektowane do espresso. Idealnie nadają się kawy o ciemnym stopniu wypalenia, ale nie czarne, bo te mogą nadać gorzki smak. Kawy o jasnym stopniu wypalenia także nadają się do espresso, tak naprawdę jest to kwestia indywidualna konsumenta. Idealne espresso jest wówczas, gdy otrzymujemy stosunek 1:2, czyli z jednej dawki zmielonej kawy otrzymamy dwukrotnie więcej naparu – z 20 gram mielonej kawy powinniśmy otrzymać 40 gram napoju.

Bardzo ważną kwestią jest ilość użytej kawy do zaparzenia napoju. Jak podpowiadają najlepsi bariści, najlepiej jest posługiwać się wagą, aby odważyć odpowiednią dozę. Istotny jest także stopień zmielenia ziaren, najlepiej wybrać drobny. Im ziarna są grubiej zmielone tym napar będzie miał mniej intensywny smak i aromat, po prostu będzie delikatniejszy. Automatyczne ekspresy ciśnieniowe posiadają wbudowany młynek z możliwością regulacji stopnia zmielenia ziaren, co gwarantuje idealnie zmieloną kawę.

Ciekawe informacje o automatycznych ekspresach znajdziesz w artykule: Jaki automatyczny ekspres do kawy do 1500 zł? Najlepsze modele ciśnieniowe. Zapraszamy do lektury.

Dzbanek filtrujący Brita Elemaris XL (czarny) + 2 wkłady Pure

Woda – powinna być bardzo świeża. Jeśli woda w pojemniku jest już powyżej 48 godzin należy ją wymienić. Jeżeli z naszego kranu płynie woda o dużej zawartości składników mineralnych, tzw. twarda, to najlepiej zaopatrzyć się w dzbanek filtrujący, z którego będziemy dolewać wodę. Dzięki temu kamień nie będzie osadzał się wewnątrz ekspresu i dłużej nam posłuży. O tym jaką mamy wodę dowiemy się używając paska testowego, zwykle są dołączone do urządzenia.

Papierki lakmusowe paski pomiar PH 1-14, 80 SZT

Odmiany espresso

Istotna jest tu proporcja kawy i wody. Espresso samo w sobie może być gotowym kawowym napojem, ale może też być bazą do pozostałych odmian kaw. My jednak skupiamy się na małej czarnej:

  • ristretto (corto) – najmniejsza porcja kawy i najbardziej intensywna (10 – 20 ml)
  • lungo – tzw. przedłużone espresso z dodaną niewielką porcją wody
  • doppio – to podwójne espresso, mieszczące się w jednej filiżance
  • trippio – potrójna porcja kawy w jednej filiżance

Co zrobić, aby się napić idealnego espresso

  • Rozgrzej ekspres do kawy, tak by osiągnął temperaturę 88oC do 94oC
  • Zmiel drobno kawę
  • Ubij w kolbie zmielone ziarna
  • Zaparz espresso
  • Podaj ze szklanką wody lub spienionym mlekiem.
ekspres do kawy parzenie kolba filiżanka espresso

Rodzaje ekspresów

Bardzo upraszczając sprawę, na rynku dostępne są ekspresy: przelewowe, kapsułkowe lub ciśnieniowe. Ekspresy przelewowe są dla tych, którzy lubią zaparzyć w dzbanku jedną większą porcję kawy na raz, delektując się nią potem przez cały dzień. To także wygodne rozwiązanie podczas spotkań w gronie znajomych lub wśród pracowników, kiedy można poczęstować z jednego dzbanka wiele osób. Warto wiedzieć, że są na rynku ekspresy przelewowe, które nie mają szklanego naczynia, ale wygodny termos, który długo zachowuje odpowiednią temperaturę naparu. Jeszcze jedną ciekawostką związaną z tymi urządzeniami jest fakt, że niektóre modele mają wbudowany młynek, a więc można się napić kawy ze świeżo zmielonych ziaren.

Melitta Filtry do kawy

Biodegradowalne filtry Mellita Przejdź do sklepu

Ekspresy kapsułkowe to świetny wybór dla tych, którzy doceniają różne dodatki, dzięki czemu mogą odkrywać nowe smaki, na przykład kawę o smaku wanilii lub z nutą orzechową. Jednak przede wszystkim w urządzeniach tych z powodzeniem można zaparzyć klasyczne espresso. To wszak podstawa wszystkich napojów kawowych. Używając kapsułki z mlekiem (ba, nawet spieniając mleko w niektórych modelach) można przygotować specjały z gęstą pianką. Urządzenia te umożliwiają przygotowanie także czekolady na gorąco lub herbaty.

Natomiast ekspresy ciśnieniowe mogą być w pełni zautomatyzowane lub półautomatyczne. Automatyczny ekspres ciśnieniowy, to świetny wybór dla tych osób, które doceniają powtarzalny smak każdej kawy, którą możemy wybrać na pulpicie za pomocą jednego dotyku. Zwykle istnieje możliwość ustawienia odpowiednich regulacji tak, by espresso smakowało idealnie. Wybieramy moc i temperaturę naparu, ilość użytej kawy do przygotowania jednej porcji, a nawet ilość wody. Często urządzenia te posiadają wbudowaną pamięć, którą można przypisać do odpowiedniego użytkownika. Dzięki temu, raz wybrane ustawienia zostają „zapamiętane”, a my kolejną małą czarną przygotujemy dotykając zaledwie jednego przycisku. Należy także wspomnieć o tym, że zwykle urządzenia te posiadają funkcje automatycznego czyszczenia przed i po każdym uruchomieniu.

Urządzenia kolbowe, są przeznaczone dla tych użytkowników, którzy lubią eksperymentować samodzielnie z ilością użytej wody, stopniem zmielenia ziaren lub regulacją temperatury. Dozując odpowiednią porcję mielonych ziaren do kolby można przygotować espresso o odpowiedniej intensywności, zgodnej z własnymi preferencjami. Warto wiedzieć, że niektóre ekspresy kolbowe umożliwiają także korzystanie z saszetek E.S.E. Są to gotowe, sprasowane krążki, które wkłada się do kolby. Można w ten sposób zaoszczędzić kilka chwil w sytuacji, kiedy chcemy się napić szybko aromatycznej małej czarnej, ale nie mamy czasu na mielenie kawy.

Jeżeli interesuje Cię ten temat więcej informacji znajdziesz tutaj, w artykule Poradnik – ekspres do kawy, jaki model wybrać?

kawa, ekspres do kawy filiżanka espresso kawa mała czarna dwie filiżanki

Decydując się na konkretny model, powinniśmy wziąć pod uwagę ilość bojlerów, czyli jak szybko ciśnienie zostanie wznowione, a ekspres przygotuje się do parzenia kolejnej porcji naparu.

Jednobojlerowe – to podstawowy typ. Wewnątrz ekspresu znajduje się jeden zbiornik z wodą, który nagrzewa się w czasie między 10 – 15 minut. Urządzenia zawierające jeden bojler cechują się prostszą konstrukcją, zwykle mają mniejsze rozmiary i są ekonomiczne. To dobry wybór dla osób, które piją przede wszystkim czarne napoje, na przykład espresso.

Bojler z wymiennikiem ciepła (bojler w układzie HX) – w ekspresie znajduje się duży bojler, tzw. serwisowy, który ogrzewa się do temperatury 122oC. Drugi, mniejszy bojler HX, kawowy, o pojemności 200 -300 ml, ogrzewa się również do temperatury 122oC. Podczas parzenia kawy woda pobierana jest z niego, a następnie uzupełniania. Bojler kawowy na zasadzie wymiany ciepła, oddaje ciepło do przepływającej wody. Woda ta osiąga temperaturę 93oC i jest idealna do parzenia. W przypadku dłuższego nieużywania ekspresu woda wewnątrz bojlera kawowego może nagrzać się mocniej, więc należy jej część przelać przed zrobieniem kolejnej kawy. W tego typu ekspresie można parzyć wiele kaw jedna po drugiej.

Dwubojlerowe (multi bojler) – posiada dwa odrębne zbiorniki na wodę, których praca jest niezależna od siebie. W związku z tym urządzenie jest duże i generuje większe koszty. Jednak ekspres pozwala na przygotowanie dużej ilości kaw w krótkim czasie i daje możliwość kontrolowania temperatury, co przekłada się na smak i aromat naparu.

Jakimi parametrami powinien charakteryzować się ekspres do małej czarnej?

Temperatura parzenia jest niezwykle istotna. Kawa zaparzana wrzątkiem – wodą o temperaturze 100°C – niestety traci na smaku i zapachu. Najlepsza temperatura do parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym to ta powyżej 90°C, do 96°C, dzięki czemu w naparze można wyczuć naturalną słodycz, aromat jest w pełni rozwinięty przy zachowanym balansie kwaskowatości. Zbyt wysoka temperatura może wydobyć zbyt wiele goryczy i kawa będzie po prostu niesmaczna, zbyt niska nadmiernie podkreśli kwaskowatość.

Profesjonalni bariści podają, że minimalne ciśnienie, jakie powinien wygenerować ekspres, by zaparzyć małą czarną to 9 bar. Modele dobrej klasy wytworzą ciśnienie 15 – 19 bar. Takie ciśnienie gwarantuje, że z ziaren, w krótkim czasie (około 20 sekund) zostanie wydobyty najlepszy smak i aromat. Na powierzchni espresso powstanie także charakterystyczna delikatna pianka – crema.

kawa ziarna kawy mielenie młynek stalowy bosh

Nie chcesz ekspresu automatycznego? Będzie Ci potrzebny młynek

Pod względem działania możemy wyróżnić młynki udarowe i żarnowe. Młynek udarowy (nożowy) mieli dzięki wirującym ostrzom, niestety szybko nagrzewa się, co może mieć bezpośredni wpływ na smak, napój może być gorzki. Młynek żarnowy w momencie obrotu ściera ziarna pomiędzy dwoma wyposażonymi w ząbki powierzchniami. Dzięki temu szybciej otrzymujemy mieloną kawę, a samo urządzenie nie nagrzewa się.

Jakie są rodzaje młynków?

Pod względem materiału, z którego są wykonane, możemy zdecydować się na młynek stalowy lub ceramiczny. W obu istnieje możliwość regulacji stopnia zmielenia ziaren. Młynek stalowy jest trwały i mniej podatny na uszkodzenia, natomiast ostrza w tym młynku są niezwykle ostre, dzięki czemu kawa po zmieleniu na odpowiednią strukturę. Minusem używania tego typu młynka jest to, że w czasie przygotowywania wielu kaw w krótkim czasie, nagrzewa się. Dlatego jeśli decydujemy się na wersję stalową, to należy szukać młynków żarowych. Młynek ceramiczny jest kruchy i może szybciej ulec uszkodzeniu. Jego ostrza nie są tak bardzo ostre jak w młynku ceramicznym, przez co kawa może zawierać więcej pyłu, co może obniżyć walory smakowe. Zaletą jest, że nie nagrzewa się oraz cicho pracuje.

Decydując się na wybór konkretnego modelu ekspresu najlepiej wybierać taki, który będzie wyposażony w żarnowy młynek stalowy.

Młynek do kawy Melitta Molino 1019-02

Młynek do kawy Melitta Molino posiada możliwość zmielenia ziaren, wybierając jedno z 17 ustawień – od bardzo grubej (1 stopień) do bardzo drobnej. Jednorazowo młynek Mellita może zmielić od 2 do 14 porcji kawy. Wyposażony jest w żarnowy młynek stożkowy. Urządzenie objęte jest 24 miesięczną gwarancją.

Cena: 249,00 zł Przejdź do sklepu

Obsługa i czyszczenie ekspresu

Warto poświęcić tej kwestii uwagę, aby potem cieszyć się z zakupu. Właściwe czyszczenie ekspresu przedłuża jego żywotność, zapewnia prawidłowe działanie, ale przede wszystkim mała czarna będzie zawsze wyśmienicie smakować.

Blok zaparzający – składa się z wielu mniejszych części i powinien być regularnie czyszczony. Są urządzenia, w których blok czyści się automatycznie i jest nie demontowany. Należy wówczas korzystać z dostępnej w ekspresach funkcji automatycznego płukania po każdym parzeniu. Jest to niezwykle ważne, gwarantuje bowiem, że każda kolejna kawa zawsze będzie smakowała tak samo. W innych ekspresach blok zaparzający ten można samodzielnie wyjmować i myć pod bieżącą wodą, co najmniej raz w tygodniu. Należy go też smarować przeznaczonym do tego smarem spożywczym, aby wszystkie elementy płynnie ze sobą pracowały. Tę czynność wykonujemy raz na dwa miesiące.

Pojemnik na fusy, taca ociekowa – należy czyścić często i regularnie, co najmniej dwa – trzy razy w tygodniu. Chodzi o to, by zapobiec rozwojowi pleśni. Wystarczy przemyć wilgotną ściereczką i opłukać pod bieżącą wodą. Pojemnik na wodę należy przepłukiwać za każdym razem przed uzupełnieniem poziomu wody (najlepiej codziennie). Jeśli znajduje się w nim filtr to należy go wcześniej usunąć, a po umyciu ponownie zamontować.

Większość ekspresów wyposażona jest w program automatycznego czyszczenia i odkamieniania. Czynność tę należy wykonywać zgodnie z zaleceniami producenta, zwykle raz na 2-4 tygodni.

Ekspres ETA Stretto 218090000

Kolbowy ekspres Eta Stretto idealnie zaparzy jedno lub dwa espresso jednocześnie. Posiada funkcję podgrzewania filiżanek, co jest ważne, kiedy lubimy się napić ciepłego espresso. Istnieje możliwość regulacji ilości zaparzanej kawy oraz ilości użytej wody, więc małą czarną można dostosować idealnie do własnych preferencji. Z pomocą tego urządzenia możesz także przygotować ulubioną herbatę.

Ekspres ETA Stretto 218090000

Specyfikacja techniczna

  • Funkcje: spienianie mleka, gorąca woda, regulacja ilości zaparzanej kawy, wskaźnik poziomu wody, blokada kapania, podgrzewanie filiżanek
  • Pojemnik na wodę: 0,75 l
  • Wymiary: 45,5 x 14,5 x 31 cm
  • Gwarancja: 24 miesiące

Cena: 449,00 zł Przejdź do sklepu

Ekspres na kapsułki Lavazza Blue LB Classy Mini

Ekspres korzysta z kapsułek Lavazza Blue, które gwarantują smak idealnego espresso. Jest urządzeniem o niewielkim rozmiarze i przeznaczony jest do parzenia włoskiego espresso i czarnej kawy. Obsługa ekspresu jest bardzo prosta, wystarczy włożyć wybrana kapsułkę do ekspresu i już po chwili można cieszyć się ulubionym napojem w filiżance.

Ekspres na kapsułki Lavazza Blue LB Classy Mini

Specyfikacja techniczna

  • Pojemnik na wodę: 0,7 l
  • Współpracuje wyłącznie z systemem kapsuł Lavazza Blue
  • Ilość typów napojów: 2 (espresso, kawa czarna)
  • Wymiary: 13,5 x 26 x 34 cm
  • Waga: 3,5 kg

Cena: 799,00 zł Przejdź do sklepu

Ekspres kolbowy ETA Baricelo 718190000

Ekspres kolbowy ETA Baricelo 718190000 wyposażony jest w młynek do kawy z możliwością regulacji stopnia zmielenia ziaren. Posiada możliwość ustawienia ilości zaparzanej kawy, dzięki czemu Twoje espresso będzie miało idealną moc. Wyposażony w funkcję parzenia dwóch kaw jednocześnie.

Ekspres kolbowy ETA Baricelo 718190000

Specyfikacja techniczna

  • Pojemność zbiornika na wodę: 2,8 l
  • Pojemność zbiornika na kawę: 280 g
  • Regulacja ilości zaparzanej kawy: tak
  • Parzenie dwóch kaw jednocześnie: tak
  • Wymiary: 38 x 34,5 x 41,5 cm

Cena: 1999,00 zł Przejdź do sklepu

Ekspres Krups Evidence Eco-Design EA897B10

Ciśnieniowy ekspres ma wbudowany stalowy młynek stożkowy, który posiada możliwość regulowania stopnia zmielenia ziaren. Dotykowy panel posiada możliwości regulacji intensywności i temperatury naparu. Nad całością przygotowania kawy panuje technologia Krups Quattro Force. Duży wyjmowany zbiornik na wodę (2,3 l), umożliwia przygotowanie wielu porcji napojów.

Ekspres Krups Evidence Eco-Design EA897B10

Specyfikacja techniczna

  • Funkcje: Regulacja wysokości dyszy, Szybkie nagrzewanie, Wskaźnik poziomu wody, Parzenie dwóch kaw jednocześnie w tym mlecznych, Funkcja Moja kawa, One touch cappuccino, Regulacja stopnia zmielenia kawy, Regulacja ilości zaparzanej kawy, Regulacja mocy kawy, Regulacja temperatury kawy, Automatyczne płukanie po każdym włączeniu, Automatyczny program czyszczenia i odkamieniania, Ostrzeżenie o niskim poziomie wody w zbiorniku
  • Moc: 1450 W
  • Pojemnik na wodę: 2,3 l
  • Pojemnik na kawę ziarnistą: 250 g
  • Gwarancja: 24 miesiące

Cena: 1999,00 zł Przejdź do sklepu

Ekspres Jura E8 Piano White (EB)

Automatyczny ekspres ciśnieniowy marki Jura posiada funkcję ekstrakcji pulsacyjnej (P.E.P.), co oznacza, że woda podczas parzenia kawy podawana jest w szybkim rytmicznym tempie. Sprawia to, że proces parzenia jest nieznacznie wydłużony, lecz kawa może zyskać na pełniejszym bukiecie smaku i aromatu. Urządzenie oferuje 17 różnych napojów kawowych, między innymi: espresso, espresso doppio oraz parzenie dwóch kaw jednocześnie.

Ekspres JURA E8 Piano White (EB)

Specyfikacja techniczna

  • Pojemność zbiornika na kawę: 280 g
  • Pojemność zbiornika na wodę: 1,9 l
  • Regulacja ilości zaparzanej kawy: tak
  • Regulacja mocy kawy: tak
  • Liczba napojów: 17
  • Wymiary: 44,4 x 28 x 34,6 cm

Cena: 6049,00 zł Cena: 5499,00 zł Przejdź do sklepu