niedziela, 23 czerwca

Podczas aranżacji kuchni musimy stanąć przed szeregiem trudnych wyborów. Jednym z nich jest ustalenie, gdzie ma stać płyta kuchenna, która musi przede wszystkim gwarantować bezpieczeństwo, ale także łatwość dostępu. Co radzą specjaliści firmy SOLGAZ?

Remont to zawsze bardzo intensywny czas nie tylko pod względem finansowym, ale także projektowym. Nie da się jednak ukryć, że wymagania konsumentów rosną, w przeciwieństwie do przestrzeni, na którą zapotrzebowanie zdaje się być coraz większe. Skoro jednak tej nie da się w cudowny sposób powiększyć, konsumenci decydują się na różne, niestandardowe rozwiązania, które w teorii mogą nieco poszerzyć możliwości wykorzystania kuchni. Jeden ze sposobów przewiduje umieszczenie płyty kuchennej w rogu – jak jednak komentują to specjaliści?

Płyta grzewcza w rogu to stosunkowo rzadko spotykane rozwiązanie. Jeżeli przy jej umieszczaniu nie zachowamy odpowiedniej odległości od ścian, trudno będzie nam w wygodny sposób korzystać z urządzenia – zwłaszcza, gdy będziemy używać garnków różnej wielkości – wyjaśnia Kamila Prałat, Manager ds. marketingu i sprzedaży firmy SOLGAZ.

Fot. materiały prasowe

Teoria to jednak jedna sprawa, w końcu nie da się ukryć, że jakbyśmy się mocno uparli, to płyta kuchenna mogłaby stać na środku pokoju. Całe szczęście nie jest tak prosto, bo zasady umieszczania urządzeń regulują stosowne normy i przepisy z Rozporządzenia Ministra Infrastruktury, chociażby takie, które głoszą, że płyta gazowa w rogu kuchni nie powinna znajdować się tuż obok zlewozmywaka. Poza tym warto zadbać o co najmniej 30 cm przestrzeni między poszczególnymi sprzętami – zapobiegnie to przedostawaniu się wody na palnik i garnki z rozgrzanym tłuszczem. Szafki wiszące zamocujmy około 50 cm nad blatem, a narożny okap – 70 cm nad sprzętem.

Jako, że ustawodawca nie uwzględnił konkretnych wytycznych dotyczących płyt gazowych bez
płomieni, płyty „gaz pod szkłem” obowiązują te same przepisy, co w przypadku tradycyjnych płyt
gazowych. Ustalając odległość płyty gazowej od okna na poziomie 0,5 m ustawodawca kierował się
najprawdopodobniej tym, by podmuch powietrza nie zgasił płomienia. Z tego samego powodu okap
powinniśmy umieścić 70 cm nad kuchenką. I pomimo tego, że nasze płyty nie mają otwartego
płomienia – je również należy montować z zachowaniem tych zasad – informuje Kamila Prałat, Manager ds. marketingu i sprzedaży firmy SOLGAZ.

Fot. materiały prasowe

Wiadomo jednak, że kuchenka a płyta kuchenna to dwa różne urządzenia, przez co pomysł na umieszczenie drugiej z nich w rogu mogłoby być wcale nie takim złym pomysłem aranżacyjnym. Warto to jednak dokładnie przemyśleć, czy nie ma innej, bezpieczniejszej opcji. Na przykład stosunkowo nowoczesnym rozwiązaniem jest montaż płyty grzewczej na wyspie kuchennej.

W przeciwieństwie do kuchenki z piekarnikiem, płyty grzewcze dają większe możliwości aranżacyjne.
Pod nimi może znaleźć się szafka, szuflady lub piekarnik. Ważne, aby w pobliżu znajdowało się
gniazdko elektryczne – nie będziemy mieli wówczas problemu z montażem i podłączeniem okapu,
który pomaga zachować kuchnię w czystości. Rozwiązanie to sprawdzi się nawet w pomieszczeniach o niewielkim metrażu i w małych aneksach kuchennych – wyjaśnia Kamila Prałat, Manager ds.
marketingu i sprzedaży firmy SOLGAZ.

Fot. materiały prasowe

Zarówno płyta indukcyjna, jak i  gazowa w rogu kuchni, to rozwiązanie spotykane dość rzadko. Jeśli
jednak zdecydujemy się zamontować płytę w narożniku pamiętajmy, aby odpowiednio zabezpieczyć
przestrzeń
, która znajduje się bezpośrednio za sprzętem. Takie umiejscowienie urządzenia wiąże się z
dużym ryzykiem powstawania trudnych do usunięcia zabrudzeń ze względu kontakt z tłuszczem.

W każdej kuchni najważniejszy jest wysokiej jakości sprzęt AGD. Jeśli zależy nam tym, by podczas
gotowania na ścianach nie zbierał się tłuszcz, a także na nowoczesnych funkcjonalnościach i
estetycznym designie urządzeń, sprawdźmy ofertę SOLGAZ – polskiego producenta sprzętu
gospodarstwa domowego – który od ponad 20 lat dostarcza użytkownikom innowacyjne,
opatentowane rozwiązania na miarę polskich kuchni – podsumowuje Kamila Prałat, Manager ds.
marketingu i sprzedaży firmy SOLGAZ.

Mogłeś przegapić: Jaki klimator wybrać – najlepsze klimatyzery 2022