
Jeżeli szukasz właśnie przelewowego ekspresu do kawy, to w tym miejscu dowiesz się wszystkiego, co powinieneś wiedzieć na ten temat.
Przelewowy ekspres do kawy to urządzenie, które w krótkim czasie pozwala przygotować większą ilość kawy. To świetne rozwiązanie dla fanów kawowego napoju, którzy piją po kilka kubków małej czarnej w ciągu dnia. Bardzo dobrze sprawdzi się również w większym gronie rodzinnym, albo podczas spotkań w gronie znajomych.
To co odróżnia ekspres przelewowy od innych urządzeń do przygotowywania kawowego napoju, to sposób zaparzania kawy. Gorąca woda spływa w dół (grawitacyjnie) i przelewa się do podstawionego naczynia. Nie wytwarza ciśnienia, więc nie napijemy się maleńkiego espresso z cremą. Za to możemy się delektować większą ilością kawy przygotowanej jednorazowo. Każdy ma swój gust i swoje przyzwyczajenie związane z codziennym piciem małej czarnej, a najważniejsze jest to, aby napić się jej z największą przyjemnością.
Sposób działania ekspresu przelewowego
Niezależnie jakiej marki wybierzemy sprzęt, wszystkie działają w bardzo podobny sposób. Konstrukcja ekspresu przelewowego jest bardzo prosta. Składa się z elementu grzewczego, w którym woda podgrzewana jest do temperatury 92°C do 96°C. Następnie pod wpływem ciśnienia przelewana jest do filtra, w którym umieszczona jest kawa. Tam następuje proces parzenia – woda pod wpływem grawitacji spływa w dół przez filtr wprost do podstawionego dzbanka, zabierając ze sobą to co najcenniejsze w kawie.
Do przygotowania kawy najlepiej używać łyżeczki, zwykle dołączonej do ekspresu. Mieści się w niej porcja około 6-7 g kawy, odpowiednia do zaparzenia filiżanki kawy (około 100 ml). Czas długości parzenia zależy od ilości przygotowanych porcji i trwa zazwyczaj od 4 do 10 minut.
Filtry do ekspresu
Filtrów używamy przede wszystkim po to, by oddzielić fusy od napoju i otrzymać klarowny napój. Zbyt długi kontakt fusów z naparem wpływa bezpośrednio na smak kawy, może nadmiernie podkreślić się jej kwaskowatość lub goryczkę, albo nasilić moc.
W ekspresach przelewowych używamy zwykle filtrów jednorazowych (papierowych) lub wielokrotnego użytku. Filtry papierowe mogą mieć kształt stożka lub mogą być płasko ścięte od spodu. Należy zwrócić uwagę jakich filtrów wymaga nasz ekspres. Powinny cechować się: wytrzymałością na rozdarcie, temperaturę oraz wydajnością – odpowiednią gęstością materiału, umożliwiającą swobodny przepływ wody. Filtry papierowe, jednokrotnego użytku, po prostu wyrzucamy. Na rynku są też filtry wysokiej klasy, ekologiczne, wykonane w sposób bezpieczny dla nas, które są produkowane bez użycia wybielaczy i chloru. Są one w 100% biodegradowalne.


Filtry wielorazowego użytku mogą być metalowe lub plastikowe. Jest to rodzaj bardzo cieniutkiej siateczki, która nie pochłania zapachów. Filtry te łatwo utrzymać w czystości, wystarczy wyrzucić fusy, a filtr opłukać pod bieżącą wodą. Co kilka dni można do mycia użyć miękkiej szczoteczki. Stosowanie ich zastępuje konieczność używania filtrów papierowych, dzięki czemu nie generujemy kolejnych śmieci. Co w sumie jest działaniem ekologicznym i oszczędnościowym dla naszego portfela.
Woda
Woda stanowi aż 98% zawartości napoju kawowego w filiżance. To, jakiej wody użyjemy ma kluczowe znaczenie, ponieważ bezpośrednio wpływa na smak kawy. Należy więc zwrócić uwagę, jaka woda płynie w naszym kranie. Aby się tego dowiedzieć, najlepiej jest użyć paska testowego, który zwykle jest dołączony do urządzenia. Jeżeli dysponujemy wodą twardą i bardzo twardą, to znaczy o dużej zawartości składników mineralnych, to najlepiej wówczas używać przefiltrowanej wody. Zadaniem filtrów jest zmiękczenie wody oraz zmniejszenie ryzyka odkładania się osadu kamiennego w wodzie. Z tego samego powodu lepiej też nie używać wody źródlanej, ani zmineralizowanej z butelki.

Najlepiej, aby przefiltrowana woda była średniej twardości – 7,0 do 7,4 pH. To w niej jest najlepszy stosunek jonów magnezu, wapnia oraz sodu, które wspomagają proces ekstrakcji, czyli wydobywania całego dobra z ziaren, które przenika do wody, a potem cieszy nasze podniebienie.
Młynek do kawy
Niezwykłą zaletą niektórych ekspresów przelewowych jest to, posiadają wbudowany młynek do kawy. Dzięki temu, że ziarna są świeżo zmielone otrzymujemy maksimum dobra, czyli jakości, smaku i aromatu. Ponadto możemy w młynku regulować stopień zmielenia ziaren, co przekłada się na moc naparu. Mieląc kawę staramy się, aby otrzymać strukturę piasku. Raczej nie mielimy do postaci pyłu, ponieważ taka kawa osiada na dnie filtra, zapychając go i utrudnia dalsze filtrowanie naparu.
Jest też całkiem spora grupa ekspresów, które nie są wyposażone w młynek, a nam pozostaje używać kawy mielonej. Mielona kawa jeżeli jest prawidłowo przechowywana długo nie traci swoich właściwości. Należy jednak pamiętać, że nie lubi nadmiaru ciepła, zimna i wilgoci. Powinna być odkładana do szczelnie zamkniętego pojemnika, ponieważ może „zwietrzeć”, a jej smak po dłuższym czasie może stać się bardziej płaski.
Najczęściej w ekspresie spotykamy młynek stalowy lub ceramiczny. Młynek stalowy jest odporny na uszkodzenia i będzie służył przez długie lata. Niestety, w czasie przygotowywania dużej ilości kaw w krótkim czasie nagrzewa się, co może wpłynąć na smak kawy. Młynek ceramiczny nie nagrzewa się, jest jednak bardziej podatny na uszkodzenia. Podczas mielenia ziarna są najpierw miażdżone, a następnie mielone, w związku z czym może powstawać więcej pyłu z kawy, który może zapychać filtr utrudniając swobodny przepływ ekstraktu.
Młynki te mogą być udarowe i żarnowe. Udarowy młynek wyposażony jest w ostre noże, mieli poprzez przecinanie ziaren. W zależności jak długo mielimy uzyskamy kawę o grubszej strukturze lub bardzo zmieloną. Żarnowy młynek posiada dwie wyposażone w ząbki powierzchnie, między którymi kawa jest ścierana. Nawet długotrwałe mielenie nie wpływa negatywnie na smak ani zapach. Młynek żarnowy ceramiczny pracuje cicho, lecz może ulec awarii, na przykład na skutek zanieczyszczenia kawy kawałeczkiem drewna. Natomiast młynek żarnowy stalowy jest bardziej wytrzymały, lecz głośno pracuje, niemniej jednak to te młynki są najlepsze.
Młynek do kawy Smeg CGF01PBEU

Cena: 909,00 zł Przejdź do sklepu
Zalety ekspresów przelewowych
- Możemy z łatwością przygotować jedną porcję napoju, dzięki wyrysowanej skali na pojemniku z wodą.
- Jeżeli spodziewasz się gości lub lubisz się delektować tym napojem przez cały dzień w sposób szybki i prosty przygotujesz pełen dzbanek
- Większość ekspresów przelewowych wyposażona jest w funkcję automatycznego wyłączenia, dzięki czemu są energooszczędne
- Najnowocześniejsze urządzenia wyposażone są w młynek, dzięki czemu od rana możemy cieszyć się unoszącym się w powietrzu aromatem świeżo mielonych ziaren. Posiadają także możliwość zaprogramowania procesu parzenia kawy. Wśród możliwych ustawień są między innymi: regulacja czasu i temperatury oraz parzenia kawy w ekspresie na konkretną godzinę. To szczególnie przydatna funkcja dla tych, którzy lubią, by rano budził je aromat świeżo mielonej i parzonej kawy
- Niektóre ekspresy wyposażone są w funkcję pauzy w połowie parzenia. Jest to przydatne dla wszystkich, którzy niecierpliwie wyczekują pierwszej filiżanki małej czarnej. Funkcja ta umożliwia wyjęcie dzbanka w połowie parzenia. Następuje wówczas przerwanie nalewania wody i blokowany jest wylot kawy z filtra. Po włożeniu naczynia ekspres wznawia pracę
- Posiadają nowoczesny design i zostały wykonane z największą dbałością o szczegóły
- Są łatwe w utrzymaniu w czystości – większość producentów zezwala na mycie w zmywarce dzbanka, pojemnika na filtr oraz demontowanych plastikowych pokryw
Wady
- Urządzenia te przeznaczone są do przygotowywania jedynie czarnej kawy. Jeśli lubisz kawę z mleczną pianką, to potrzebujesz zaopatrzyć się w dodatkowe urządzenie do spieniania mleka
- Ekspresy przelewowe parzą kawę wykorzystując grawitację – po prostu gorąca woda spływa w dół przez zmielone ziarna. Urządzenia te nie wytwarzają ciśnienia, więc niestety tracimy te walory, dla których pijemy kawę z ekspresu. Musimy pogodzić się z tym, że nie napijemy się espresso z cremą. Trudno będzie także uzyskać napar o pełni mocy i aromatu. Kawa traci także na zawartości ilości kofeiny w przelewie. Warto wiedzieć, że, z tej samej ilości kawy otrzymuje się espresso, w którym jest około 200 mg kofeiny, w kawie parzonej około 50 mg, natomiast kawa z ekspresu przelewowego ma jej około 70 mg
- W ekspresie można zaparzyć jedną filiżankę kawy, najczęściej jednak służy do tego, by za jednym razem zaparzyć większą ilość naparu. Należy jednak pamiętać, że długo stojąca kawa w dzbanku na podgrzewaczu po prostu może stracić walory smakowe, może się przegrzać i stać się gorzka
- Niektóre urządzenia są wysokie, wybierając więc konkretny model należy zwrócić uwagę, jaki mamy odstęp pomiędzy blatem, a wiszącymi szafkami. Standardowo odległość ta wynosi około 55 cm.

Dzbanek
Dzbanki do ekspresów przelewowych wykonane są zwykle z wysokiej jakości szkła. Plastikowa rączka naczynia nie nagrzewa się i pozwala bezpiecznie z niego korzystać. Szklany dziubek ułatwia nalewanie kawy do kubka. Szkło ma to do siebie, że niestety może się rozbić. Istnieje wówczas możliwość kupna dzbanka dedykowanego specjalnie dla danej marki lub kupna dzbanka uniwersalnego. Pojemnik na wodę w ekspresie oraz dzbanek na kawę powinny być wyposażone są w skalę, co ma ułatwiać dozowanie wody, aby uzyskać pożądaną porcję naparu. Należy jednak sprawdzić, czy pojemność naszego kubka zgadza się z porcją kawy w dzbanku. Może okazać się, że dysponujemy większym i aby mieć pełen aromatycznej kawy potrzebujemy na przykład dwóch porcji.
Ekspresy przelewowe wyposażone są albo w płytę grzejną na której stawiamy szklane naczynie, albo w termos. Jeżeli decydujemy się na zakup urządzenia ze szklanym dzbankiem, to będzie on wyposażony w płytkę grzewczą. Jej zadaniem jest utrzymanie stałej temperatury kawy w naczyniu. Niestety, takie długotrwałe, wielogodzinne podgrzewanie może wpłynąć na smak napoju i sprawić, że stanie się gorzka w smaku. Wówczas lepszym rozwiązaniem będzie wybór ekspresu z dzbankiem termicznym. Termosy (karafki termiczne) wykonane są z kilku warstw, dzięki czemu dobrze podtrzymują temperaturę napoju nawet przez kilka godzin. Ścianki zewnętrzne wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej. Wygodne i praktyczne jest też to, że można je łatwo i bezpiecznie przenosić w inne miejsce, na przykład na taras lub do altanki.
Ekspres SETTI+ CM900X Smart
Ten przelewowy ekspres SETTI+ CM900X Smart wyposażony jest w stalowy młynek żarnowy, w którym można regulować stopnień zmielenia ziaren. Warto wiedzieć, że można także użyć kawy wcześniej zmielonej. Młynek jest nieczęsto spotykany w ekspresach tego typu. Dzięki temu napój będzie miał odpowiedni smak i aromat. Przefiltrowany ekstrakt spływa wprost do naczynia szklanego, w którym jednorazowo można zaparzyć aż 12 porcji naparu. Dodatkowo urządzenie to wyposażone jest w timer, co oznacza, że ekspres przygotuje nam kawę na wyznaczoną porę. Ciekawą opcją jest możliwość zainstalowania aplikacji Setti+, dzięki czemu możemy zaparzyć kawę na przykład wracając z pracy do domu.

Cena: 699,99 zł Cena: 499,99 zł Przejdź do sklepu
Kawa
Kawy dedykowane do ekspresów przelewowych to te, które są jasno i średnio palone. Oczywiście ile smakoszy tyle podniebień. Najważniejsze przecież jest to, by napój w naszym kubku był idealny dla naszych kubków smakowych. Jednak kawy ciemno palone dedykowane są raczej do ekspresów ciśnieniowych. Kawy jasno palone dają posmak orzechów, słodyczy oraz uwydatniają owocowy posmak. Średnio palone na pierwszy plan wysuwają klasyczny smak kawy z nutami owoców orzeźwiających (np. czarnej porzeczki), ale także naturalną słodycz przełamaną nutą karmelu.
Jeśli przygotowujemy większą porcję kawy, warto zwrócić uwagę, by nie była bardzo mocno zmielona, bo ta w takcie procesu parzenia osiada na dnie filtra utrudniając napływającej wodzie przesączenie się. Rada: przygotowując jednorazowo pełen dzbanek napoju, kawa powinna być zmielona do struktury piasku (nie pyłu). Wówczas woda będzie swobodnie przepływać, a proces parzenia będzie przebiegał prawidłowo.
Herbata
Ekspresy, jak sama nazwa sugeruje służą do zaparzania kawy. Ale co stoi na przeszkodzie, by do filtra nasypać kilka łyżeczek liści herbaty? Proces parzenia przebiega dokładnie tak samo, a my już po chwili możemy się cieszyć pełnym dzbankiem aromatycznej czarnej herbaty, kompozycją ulubionej herbaty owocowej lub ziół. Otrzymujemy klarowny i aromatyczny napój, który jest alternatywą dla małej czarnej.
Interesuje Cię taki ekspres przelewowy z młynkiem, ale nie chcesz przekroczyć zaplanowanego budżetu w wysokości 700 zł? Sprawdź, jakie najlepsze modele wybraliśmy, mieszcząc się w tym przedziale cenowym.
Czyszczenie
Należy dbać o czystość ekspresu, co jest oczywistą sprawą. Dzięki temu będziemy się cieszyć długo działającym sprzętem, a zaparzana kawa będzie posiadała uwodzicielski smak i aromat. Czynności te nie zabiorą dużo czasu. Wystarczy oczyścić filtr wielorazowego użytku lub wyrzucić jednorazowy, najlepiej od razu po zaparzeniu naparu. Zapobiegamy w ten sposób rozwojowi pleśni. Pojemnik na wodę należy przemyć i opłukać pod bieżącą wodą co kilka dni, natomiast dzbanek po kawie myjemy po każdorazowym przygotowaniu napoju. Urządzenie nie powinno stać w nasłonecznionym miejscu przez wiele godzin. Światło słoneczne może spowodować rozrost glonów w pojemniku na wodę, co oczywiście można usunąć, ale po co dodawać sobie niepotrzebnej pracy?
Umiejscowienie
Należy zastanowić się, gdzie najlepiej będzie postawić ekspres. Oczywiście, myślimy o kuchni, ale gdzie w kuchni? Powinien stać w bezpiecznym miejscu, gdzie nie będziemy go trącać, zwłaszcza jeśli wybieramy model ze szklanym dzbankiem. Dobrze, aby stał z dala od zlewu, by uniknąć zachlapania czy zalania, w końcu to sprzęt elektroniczny. Lepiej unikać także okolicy kuchenki, by nie ryzykować zabrudzenia na przykład pryskającym tłuszczem, który potem trudno usunąć ze wszystkich zakamarków.
Jeżeli jednak jesteśmy posiadaczami aneksu kuchennego połączonego z salonem, można zastanowić się nad designerskim wyglądem urządzenia. Dzięki temu ekspres lepiej wkomponuje się w otoczenie i będzie stanowił piękną ozdobę na przykład wyspy kuchennej stając się elementem wystroju wnętrza.
Modele ekspresów przelewowych
Poniżej prezentujemy różne modele ekspresów przelewowych. Różnią się one dzbankami, do których spływa napar – są zarówno szklane jak i termosy. Jeden z nich nie posiada takiego naczynia, a jedynie specjalnie dedykowany kubek o pojemności 300 ml. Jest to bardzo ciekawy model, ponieważ można zaparzyć jednorazowo jedną porcję napoju, dzięki czemu kawa zawsze jest świeża, gorąca i pełna aromatu. Dwa urządzenia wyróżnia wbudowany młynek, co także nie jest codziennością, w tego typu sprzętach. Ekspresy ułożyliśmy według cen, od najtańszych do najdroższych.
Ekspres przelewowy DeLonghi ICM 16710
Ekspres marki De Longhi jest prosty w obsłudze, a parzona w nim kawa nie powinna tracić na aromacie. Istnieje bowiem możliwość wyboru funkcji Aroma, dzięki której kawa jest powoli parzona i zyskuje na pełniejszym bukiecie smaku. Napar przesącza się do termicznego dzbanka, który dłużej utrzymuje temperaturę. Urządzenie wyposażone jest w system anti-drip – zapobiegający kapaniu, więc łatwiej jest je utrzymać w czystości.

Specyfikacja techniczna
- Termiczny dzbanek: 1,25 l
- Funkcje: podtrzymywanie temperatury, funkcja aroma, blokada kapania, automatyczne wyłączenie
- Waga: 2,3 kg
- Wymiary: 35 x 31 x 16 cm
- Gwarancja: 2 lata
Cena: 399,99 zł Cena: 379,99 zł Przejdź do sklepu
Ekspres przelewowy z młynkiem Krups Grind And Brew KM8328
Urządzenie to wyposażone jest w funkcję programowania czasu start (24 h), możemy więc ustawić dowolną godzinę przygotowania napoju. Ekspres ma wbudowany młynek żarnowo stożkowy. Istnieje możliwość trzystopniowej regulacji stopnia zmielenia ziaren. Ekspres marki Krups posiada czytelny panel z wyświetlaczem LED. Wśród ustawień możemy wybrać funkcję moc kawy, temperatury oraz ilość kawy.

Specyfikacja techniczna
- Pojemność dzbanka: 1,25 l
- Funkcje: regulacja aromatu, mocy i temperatury kawy, ilości parzonej kawy oraz stopnia zmielenia kawy. Funkcja podgrzewania, podtrzymywania temperatury, automatyczne usuwanie kamienia, programowanie czasu start, timer
- Wymiary: 22 x 27 x 43 cm
- Gwarancja: 2 lata
Cena: 699,00 zł Przejdź do sklepu
Ekspres Melitta Aroma Fresh RWT 1021-02
Ekspres Melitta Aroma Fresh RWT 1021-02 wyposażony jest w funkcję programowanie czasu start – można ustawić dowolnie wybraną godzinę i ekspres przygotuje nam na ten czas żądaną porcję kawy. Ma wbudowany młynek żarnowy z możliwością regulacji stopnia zmielenia ziaren, dzięki czemu uzyskasz doskonały smak i aromat kawy. Ekspres wyposażony jest w płytkę grzejną, która utrzyma odpowiednią temperaturę naparu przez 20, 40 lub 60 minut. Urządzenie jest energooszczędne, po zakończonej pracy wyłączy się samoczynnie.

Specyfikacja techniczna
- Pojemność naczynia: 1,25 l
- Funkcje: funkcja usuwania kamienia, regulacja mocy kawy, timer, wbudowany młynek do kawy
- Wymiary: 48 x 31 x 30 cm
- Waga: 2 kg
- Gwarancja: 36 miesiące
Cena: 899,90 zł Przejdź do sklepu
Ekspres Moccamaster Cup-One Coffee Brewer Cream
Ekspresy marki Moccamaster często są testowane jako jedne z najlepszych urządzeń na świecie. Jest to sprzęt wykonany solidnie, a świadczy o tym aż pięcioletnia gwarancja. Wykonany jest ze stali nierdzewnej. Kawa, w tym przelewowym ekspresie, parzona jest bezpośrednio do kubka, o pojemności 300 ml. Woda podawana jest na zmielone ziarna w sposób impulsowy, dzięki czemu jej kontakt z zaparzaną kawą jest możliwie najkrótszy. Równocześnie woda przelewając się zabiera ze sobą wszystko co najcenniejsze, więc możesz cieszyć się pełnią smaku i aromatu.

Specyfikacja techniczna
- Pojemność naczynia (kubka): 0,3 l
- Funkcje dodatkowe: wskaźnik poziomu wody
- Wymiary opakowania: 40 x 25 x 30 cm
- Gwarancja: 5 lat
Cena: 969,00 zł Przejdź do sklepu
Ekspres przelewowy Sage SDC450BSS4EEU1 Precision Brewer Thermal
Ekspres marki Sage został wyposażony w wiele przydatnych funkcji, dzięki którym możemy dostosować proces parzenia kawy do swoich własnych preferencji. Regulacja czasu preinfuzji to możliwość parzenia kawy przez podawanie małych ilości wody, dzięki czemu kawa otwiera cały swój bukiet. System kontroli temperatury PID to precyzyjne automatyczne sterowanie temperaturą, tak by proces parzenia kawy przebiegał w idealnych warunkach. Funkcja Anti Drip automatycznie zatrzymuje skraplanie kolejnych kropel naparu. Dzbanek, do którego przesącza się kawa jest termosem, więc można długo się cieszyć pełnią smaku kawy.

Specyfikacja techniczna
- Pojemność dzbanka: 1,7 l
- Funkcje: automatyczne wyłączenie, zabezpieczenie przed przegrzaniem
- Materiał: stal nierdzewna
- Wymiary: 31 x 17 x 40 cm
- Waga: 6,5 kg
Cena: 1789,00 zł Przejdź do sklepu