Wiele osób twierdzi, że nie ma nic lepszego od zjedzenia pysznej karkówki, prosto z grilla razem ze znajomymi. Ten sposób spędzania czasu wolnego, zapożyczony od obywateli USA staje się coraz popularniejszy w Europie, w tym także i w Polsce. Grillowanie oprócz niestandardowych doznań smakowych zapewnia także nietypową charakterystykę oczekiwania na gotowe do zjedzenia dania. Jednych ten rytuał przyciąga, a innych odpycha. Dotychczas jedynym sposobem przyspieszenia procesu rozpalenia grilla było użycie dużej ilości rozpałki. Niestety wiązało się to z zmianą smaku potraw. Innowacyjne urządzenie Airlighter jest rozwiązaniem dylematu utraty smaku dania i długiego czekania na nie.

Najkrócej Airlightera można określić jako szybszy, czystszy i bezpieczniejszy sposób na rozpalenie grilla, ogniska, a nawet kominka.  Zastosowana w urządzeniu opatentowana technologia F3 przyspiesza cały proces przyrządzenia dania do nawet 5 minut. Airlighter potrzebuje jedynie 10 sekund, żeby rozpalić węgielki, a wszystko dzięki 4-calowym dyszom, z których wydobywa się ogień o temperaturze prawie 1500oC. Po rozpaleniu grilla urządzenie dostarcza z duża intensywnością powietrze do szybkiego rozprzestrzeniania się żaru i utrzymania wysokiej temperatury.

Bezpieczeństwo jest jedną z głównych zalet Airlightera, który eliminuje niebezpieczne sytuacje związane z podpaleniem ciekłej rozpałki. Dodatkowo urządzenie wyposażone zostało w zamki chroniące je przed dziećmi oraz latarkę i wygodny uchwyt, który użytkownik może dopasować, według swoich potrzeb.