Zastanawiasz się, czy blender próżniowy to chwyt marketingowy? Sprawdź, jak działa i co warto wiedzieć przed zakupem. Ranking blenderów próżniowych pozwoli Ci na wybór spośród innowacyjnych, jak i tańszych modele – ja wybrałam już swojego faworyta.
Ranking blenderów próżniowych 2024
Na dzień dzisiejszy, coraz więcej producentów decyduje się na wprowadzenie do swojej oferty tytułowych sprzętów. Zastępują tradycyjne wersje, a ich cena wcale nie wydaje się znacząco odbiegać od konkurentów. Najwyższa pora na zestawienie modeli, które warto kupić w 2024 roku. Dodam, że ranking blenderów próżniowych został zbudowany w oparciu o wspomniane parametry techniczne, jak i stosunek jakości do ceny urządzenia. Ceny wahają się od 435 zł do 1299 zł.
Tefal BL985A31 Ultrablend Boost Vacuum
Ranking blenderów próżniowych rozpoczynamy od reprezentanta od Tefal. Urządzenie pracuje przy wysokiej mocy 1300 Wat, a pojemność kielicha wynosi 1,75 l. Model posiada aż 10 programów automatycznych, choć szczególnie interesujące wydawać mogą się funkcje dodatkowe. BL985A31 umożliwia podgrzewanie, jak i samo przyrządzanie gorących potraw.
Philips HR3752/00
Równie dobrze wypada jeden z modeli od Philips – HR3752/00 o mocy 1400 Wat. Podczas użytkowania możemy regulować prędkość, wykorzystać funkcję pulsacyjną, a nawet kruszyć lód. Jak zapewnia producent, przygotowanie smoothie zajmuje zaledwie minutę. Jeśli brakuje nam pomysłu na posiłki, z pomocą przychodzą nam inspiracje z aplikacji NutriU.
Sencor SBU 7878BK
Pora na naszego faworyta od japońskiej marki Sencor. Moc powyższego modelu sięga 1500 Wat, natomiast pojemność kielicha wynosi 1,5 l. Blender próżniowy posiada aż 7 programów automatycznych, a także umożliwia kruszenie lodu i przechowywanie próżniowe.
Tak się składa, że miałam okazję przetestować model – moją recenzję znajdziesz pod tym linkiem.
Bosch MMBV625M
Blender próżniowy od marki Bosch posiada 1000 Wat i kielich o pojemności 1,5 litra. W odniesieniu do poprzedników, minusem są 2 tryby pracy. Na korzyść przemawia funkcja Turbo dedykowana zadaniom specjalnym. Wśród zalet należy wyróżnić specjalne, dodatkowe pojemniki próżniowe. Tak, jak i poprzednicy – umożliwia kruszenie lodu.
Sunen Sous Vide SF-711
Wspomniałam, że ranking blenderów próżniowych uwzględni również propozycje budżetowe, a model od Sunen jest tego dobrym przykładem. Cechuje się mocą w granicach 800 Wat, a prędkością możemy sterować poprzez 5-stopniową skalę. To, co przyciąga uwagę to opływowy, designerski wygląd. Choć urządzenie posiada kielich o pojemności 1,5 l, wydaje się być wyjątkowo smukłe.
Blender próżniowy czyli… co?
Magia próżni to dowód na to, że nowoczesne technologie mogą ułatwić nam życie, a nie są kolokwialnie mówiąc – skokiem na kasę. Tam, gdzie rozpoczyna się życie, tam również i chemia. Wbrew pozorom wiele nieudanych potraw, ciast, a nawet drobiazgów, które spędzają nam sen z powiek w kuchni, wynika wyłącznie z podstawowych praw natury i otaczającego nas świata. Może i brzmi to górnolotnie, gdy bohaterem publikacji jest blender próżniowy, ale zapewne właśnie to, pozwoli mi wyjaśnić jego zastosowanie.
Nie ukrywam, z początku podchodziłam do tego z rezerwą, choć wykorzystanie technologii próżniowej otacza nas od dekad. Mowa tu m.in. o pakowaniu żywności, zarówno w warunkach domowych, jak i hurtowych. Na wstępie dodam tylko, że jako takie rozumienie próżni zmieniało się na przestrzeni wieków diametralnie. Niemniej, sporny temat ten był poruszany już przez Demokryta i Leukipposa, choć na udowodnienie istnienia próżni, należało zaczekać aż do przełomu XVI i XVII wieku. Pojęcie było jedną z podstaw prac Newtona, jednak nawet bez umysłu ścisłego i niebagatelnej wiedzy, możemy skorzystać z dobrodziejstwa zastosowań próżniowych rozwiązań. Tam, gdzie omawiane zjawisko spotyka się blenderem, dochodzi do znacznego ograniczenia dopływu tlenu. Naczynie jest szczelnie zamykane, a podczas pracy nie dochodzi do procesu utleniania.
Blender próżniowy działa w dość prosty sposób – z dołączonego pojemnika, w którym umieszczamy składniki, odsysany jest wspomniany tlen. Efektem tego, w trakcie blendowania nie powstają pęcherzyki, które napowietrzają żywność. Unikamy więc spienienia, a otrzymujemy dość gęstą masę.
Pytanie, na co to komu? Jak tlen miałby zaszkodzić żywności? Jestem pewna, że w ferworze kuchennych rewolucji niepożądany efekt zauważył każdy z nas…
Blender próżniowy – zalety, zdrowie i smak
Jeśli wcześniejszy akapit nie pozwolił Ci na zobrazowanie efektu zbędnego napowietrzania żywności, przykłady będą najpewniej bardziej przekonujące. Wyobraź sobie, że zużywasz pół awokado, a część odkładasz. Nie trzeba czekać długo, aby dostrzec nieprzyjemny, brązowiejący odcień. Podobnie jest w przypadku bananów, jabłek i nie tylko. Najpewniej zdarzyło Ci się tuż przed gotowaniem, wkładać do wody ziemniaki, aby uniknąć ściemnienia (zwane jako brązowienie enzymatyczne). Produktów, które zachowają się podobnie można mnożyć, a już niejednokrotnie popsuły pięknie podane potrawy lub przekąski. Wszystko to przez wspomniany proces utleniania (m.in. kwas askorbinowy, woda lub szczelne przechowywanie znacząco ogranicza jego postęp). Warto dodać, że jest to wprost związane z powstawaniem wolnych rodników, które jak wiadomo od dawna – są szkodliwe dla organizmu.
Gdy mowa o zaletach i zdrowiu, należy na moment wrócić do wspomnianego napowietrzania. Niestety proces prowadzi do utraty części wartości odżywczych, a przyrządzony sok lub krem będzie obfitować w niepożądaną pianę. Zastanawiasz się pewnie, dlaczego akurat blender próżniowy ma wydłużyć świeżość i to bez syntetycznych środków chemicznych. Odpowiedź jest prosta, ponieważ wynika ze sposobu obróbki. Podczas przygotowania odessano nadmierne ilości tlenu, który jest głównym winowajcą psucia się żywności. Zjawisko tyczy się większości używanych na co dzień produktów – o ile są one hermetycznie zamknięte, mogą zadomowić się w lodówce na tygodnie. Jeśli opakowanie zostanie otwarte, spożycie powinno nastąpić w możliwie najkrótszym czasie.
Natknąć możemy się również m.in. na proces zasuszania i nie tylko. Reasumując, blender próżniowy poza podstawową funkcjonalnością, posiada kilka istotnych zalet:
- zapobiega brązowieniu brunatnemu
- przedłuża świeżość składników
- zachowuje więcej smaku i koloru
- pozwala uniknąć niepożądanej piany i pęcherzyków
- może radzić sobie z rozdrabnianiem składników tak dobrze, jak i tradycyjny blender
Ranking blenderów próżniowych – to musisz wiedzieć przed zakupem
W dobie marketingu internetowego często ślepo ufamy sloganom, mimo że obietnice niekoniecznie pokrywają się z możliwościami technicznymi. Chcąc zainwestować oszczędności w nowy sprzęt, warto przeanalizować wiele parametrów, aby nie skończyło się to wielkim rozczarowaniem. Pewne z nich mogą wydawać się oczywiste, inne zaś są wielokrotnie pomijane podczas decyzji zakupowej. Oto dawka informacji, które pomogą Ci w wyborze, a blender próżniowy będzie miał szansę stać się twoim ulubionym pomocnikiem w kuchni.
- Moc – jeśli chcesz, aby twój blender próżniowy poradził sobie nawet z twardszymi lub dość problematycznymi składnikami, postaw na wyższą moc. W odróżnieniu od tradycyjnych blenderów, wśród modeli próżniowych nie ma aż tak dużej rozpiętości między modelami (najczęściej spotkamy się z wartościami w przedziale od 900 do 1500 Wat). W tym miejscu dodam tylko, że pod uwagę warto wziąć również wartość obrotów na minutę.
- Pojemność – nikt nie lubi gwałtownie przerywać pracy lub powtarzać jej w nieskończoność. Jeśli wybierzesz blender próżniowy o większej pojemności kielicha, zapomnij o dzieleniu składników na porcje. Znika również problem ewentualnego przeładowania kielicha, co może skutkować nawet awarią. Masz małą kuchnię lub ograniczone warunki przechowywania? Wybierz mniejszą opcję.
- Liczba prędkości/tryby pracy – jako że blender próżniowy powinien mieć jak najszerszy zakres działań, wybór odpowiedniej prędkości działania pozwala na dopasowanie do konkretnych składników. Inaczej będziemy pracować z miękkimi owocami, inaczej zaś z twardszymi warzywami. Często prędkość jest dostosowywana w formie programów automatycznych.
- Funkcje dodatkowe – poza podstawowymi możliwościami, wiele producentów umożliwia również bonusowe opcje. Mowa tu m.in. o pakowaniu próżniowym, kruszeniu lodu i nie tylko.
- Wykonanie – wiele osób decyduje się na blender próżniowy w związku z troską o zdrowie. Jeśli chcesz mieć pewność, że posiłki/napoje będą pozbawione szkodliwych związków, uwagę należy zwrócić na materiały z których wykonano konkretne elementy. Mowa tu m.in. o pojemniku/bidonach. Na samą jakość obróbki, a także długie użytkowanie wpłynie zaś tworzywo ostrza.
Ranking blenderów próżniowych to nie wszystko, co może Cię zainteresować, gdy mowa o zakupach nowego AGD. Jeśli chcesz połączyć funkcjonalność i zaoszczędzić czas podczas procesu przyrządzania ciepłych posiłków, zajrzyj do: Tefal Cook4me Touch czy Thermomix TM6 – które urządzenie warto kupić?
Materiał zawiera linki partnerskie.