Zakończył się pierwszy etap konkursu Electrolux Design Lab 2014, z nadesłanych 1700 prac wybrano 71 najlepszych. Przedstawiamy pięć prac które uzyskały najwięcej głosów.
1 miejsce – Pure Towel
projektant: Leobardo Armenta (Meksyk)
Ręcznik, który po kąpieli ma kontakt z czystą skórą powinien być wolny od bakterii co, jak zauważył autor projektu, nie zawsze ma miejsce w przypadku zabieganych osób. Pure Towel ma być odpowiedzią na ten problem. Po zawieszeniu ręcznika na wieszaku, urządzenie zacznie go skanować, osuszać oraz usuwać bakterie. Miałoby to być możliwe dzięki wbudowanemu wentylatorowi i emiterowi promieni UV. Całość oszczędzić ma czas oraz prąd.
2 miejsce – Hexis
projektant: Anna Klarissa Abjelina (Filipiny)
Hexis to urządzenie kuchenne dwa w jednym, pozwalające zarówno na przechowywanie i przygotowywanie żywności jak również identyfikację potrzeb organizmu na podstawie skanu dłoni użytkownika. Celem ograniczenia miejsca produkty byłby odpowiednio kompresowane, a następnie przechowywane w specjalnych sześciokątnych komorach. Każdy umieszczony tam produkt byłby analizowany i przypisywany do konkretnej grupy żywności. Ten element we współpracy ze skanerem pozwolić by miał na układanie posiłków mających na celu redukcje niedoborów na konkretne składniki.
3 miejsce – SPIC=
projektant: Kristóf Koczka (Węgry)
Autor konceptu poszukuje w symbiozie z naturą, źródła zdrowia i sił witalnych. SPIC= to pomysł na urządzenie, które pozwoli na wytworzenie w domu biosfery oraz hodowlę ziół i przypraw. Nietypowy, zawieszany pod sufitem inkubator dla roślin miałby zostać oparty na zasadzie działania kompostownika, redukując potrzebę dostępu do tradycyjnych źródeł energii.
4 miejsce – Fresh-G: Truest flavour
projektant: Nan Liu (Chiny)
Lodówka wyświetlająca przetrzymywane w niej produkty oraz ich daty ważności, to pomysł zaprezentowany przez Nan Liu. Poprzez zeskanowanie kodu kreskowego do systemu lodówki – wprowadzane, a następnie wizualizowane byłyby wszystkie umieszczone w niej rzeczy. Dotykowy ekran umieszczony na lodówce wyświetlałby dane w formie kontrolowanych za pomocą suwaka, wirtualnych półek. Produkty byłby pogrupowane wedle daty przydatności, a w razie jej upływu lodówka informowałaby o tym użytkownika. Takie rozwiązanie ograniczyłoby potrzebę otwierania lodówki w celu sprawdzenia co jest w środku.
Podobny pomysł pojawił się również w poprzedniej edycji konkursu, niestety nie przeszedł on kolejnych etapów.
5 miejsce – Cooreater
projektant: Yu Yi (Chiny)
Komponuj muzykę gotując, czyli propozycja Yu Yi na urozmaicenie pracy w kuchni. Cooreater jest nietypowym urządzeniem komponującym muzykę na podstawie składników używanych w kuchni. Na proces twórczy prócz samych produktów przekładałaby się również ich ilość czy temperatury w jakich byłby przygotowywane. Projekt ma na celu ukazanie artystycznej tożsamości gotowania. Oczywiście koncept uwzględnia funkcjonalności społecznościowe, pozwalając się dzielić skomponowanymi utworami ze znajomymi.
Na początku istnienia serwisu, moim zadaniem było wyszukiwanie tematów i zbieraniem ich na wewnętrznym forum, skąd przechwytywali je redaktorzy. Aktualnie, bogatsza o wiele doświadczeń wyszukuje kierunki publikacji i analizuje wyniki naszych treści. Wszystkie te dane zbieram w tabelki, aby wszyscy mogli wysuwać swoje własne wnioski. Kierunki tematyczne, jakie przygarnęłam to: duże AGD kuchenne, saturatory i frytkownice. Dużą satysfakcję daje mi wyliczanie kosztów, jakie ponosimy przy ich eksploatacji. Czy wiesz, ile kosztuje jedno zmywanie w trybie Eco? Jeżeli masz zmywarkę w klasie minimum C, to zapewne wydajesz około 40 groszy plus za tabletkę. Czytasz każdą instrukcję obsługi? Ja czytam je skrzętnie, dzięki czemu mogę Ci doradzić zakup najlepszej płyty indukcyjnej. Przykładowo - moją ulubioną funkcją jest możliwość połączenia pól grzewczych, aby móc podgrzać dwupalnikową patelnię. Chociaż doceniam również funkcje smart, pozwalające z poziomu aplikacji dostosować temperaturę do poszczególnych etapów gotowania. Dodatkowo w ramach swoich zainteresowań opisuję innowacyjne nowinki od małych producentów. Mam nadzieję zainteresować was nimi na tyle, abyście kiedyś wsparli ich zapał.
Think-About założyłam w czasie studiów z Piotrem Opulskim i szybko dołączyło do nas sporo znajomych ze studiów, którym podoba się nasz pomysł. Przygoda ta trwa do dziś, chociaż nasz pierwotny pomysł na tematykę dorósł wraz z nami. Początkowo portal skupiał się innowacyjnych urządzeniach oraz takich, które dostawały nagrody w międzynarodowych i polskich konkursach wzorniczych. Po studiach, gdy zaczęłam swoją karierą architekta, czas na ten projekt zredukował się do minimum. Zdobywanie i poszerzenie wiedzy w różnych dziedzinach otworzyło przede mną nowe horyzonty. Patrząc na sprzęt, wiem, gdzie optymalnie powinien zostać ustawiony. Znam też więcej aspektów czysto technicznych. Potrafię określić przełożenie poboru prądu na domową sieć energetyczną, klimatyzacji na sposób cyrkulacji i wymiany powietrza w poszczególnych pomieszczeniach, czy ocenić względem wzrostu użytkownika.
Poza pracą przy redakcji i prowadzeniu pracowni architektonicznej, większość czasu wypełnia mi marzenie i planowanie. Mam nadzieje, że wystarczy mi życia, aby zrealizować wszelkie plan. Posiadam tysiące zainteresowań - od hodowania meduz czy węży, przez gotowanie i kosmologię, aż do majsterkowania, nowych technologii, kryptowalut i odnawialnych źródeł energii. Często zainteresowania chwytam kątem oka, aby przeżywać je kolejne dni i tygodnie. Każde z dostrzeżonych zagadnień staram się zgłębić, choć troszeczkę, bo naprawdę praktycznie wszystko, co nas otacza, jest niesamowite.