Sous-vide to metoda gotowania w której żywność, zamknięta próżniowo w szczelnych plastikowych workach, poddawana jest stosunkowo niskiej temperaturze przez dłuższy czas. Dzięki temu dania zyskują niepowtarzalny smak oraz nie tracą mikroskładników przez co są bardzo zdrowe. Technika ta do tej pory zarezerwowana była głównie dla szefów kuchni, urządzenia konieczne do prawidłowego jej wykonania są drogie, nieporęczne i skomplikowane.

Codlo to niewielki, prosty gadżet służący do gotowania metodą sous-vide. Po włożeniu do gniazdka i podłączeniu od dołu parowaru jest już niemal gotowy do pracy. Gdy w urządzeniu parowym znajduje się woda wystarczy wrzucić do niej czujkę temperaturową i gotować.

Następnym krokiem jest ustawienie w Codlo odpowiedniej temperatury i czasu gotowania. Urządzenie działa w taki sposób, że dozuje energię elektryczną dostarczaną do parowaru  a co za tym idzie istnieje możliwość „trzymania” stałej temperatury gotowania.


Prostota gadżetu sprawia, że można podłączyć do niego także inne przyrządy kuchenne. Zwykła grzałka elektryczna oraz garnek z wodą sprawią, że nawet parowar nie będzie potrzebny a dania będą równie doskonałe jak w najlepszych restauracjach świata. Codlo przystosowany będzie zarówno do wtyczek amerykańskich,europejskich jak i brytyjskich.

Pomysłodawca projektu Steven Burgess jest na etapie zbierania funduszy, następnym krokiem będzie dopuszczenie urządzenia do produkcji seryjnej.