
Myślałaś, że blender próżniowy to chwyt marketingowy? Sprawdź, jak działa i co powinnaś wiedzieć przed zakupem. W rankingu znajdziesz zarówno innowacyjne, jak i tańsze modele – ja wybrałam już swojego faworyta.
Sencor SBU 7878BK

Szukając blendera próżniowego warto kierować się stosunkiem ceny do jakości – dobrym wyborem okaże się jeden z modeli od Sencor. SBU 7878BK pracuje przy 28 tysiącach obr./min. Posiada 7 programów automatycznych, a dzięki mocy wynoszącej 1500 Wat, upora się nawet z twardszymi składnikami. Mieszanie cyklonowe jest możliwe dzięki zastosowaniu 8 noży ze stali nierdzewnej pokrytych tytanem. Dodatkowym atutem jest funkcja przechowywania próżniowego oraz kruszenia lodu. Produkt został przetestowany w naszym laboratorium i otrzymał pozytywną rekomendację redakcji.
Blender próżniowy czyli… co?
Magia próżni to idealny dowód na to, że nowoczesne technologie mogą ułatwić nam życie, a nie są kolokwialnie mówiąc – skokiem na kasę. Tam, gdzie rozpoczyna się życie, tam również i chemia. Wbrew pozorom wiele nieudanych potraw, ciast, a nawet drobiazgów, które spędzają nam sen z powiek w kuchni, wynika wyłącznie z podstawowych praw natury i otaczającego nas świata. Może i brzmi to górnolotnie, gdy bohaterem publikacji jest blender próżniowy, ale zapewne właśnie to, pozwoli mi wyjaśnić jego zastosowanie. Nie ukrywam, z początku podchodziłam do tego z rezerwą, choć wykorzystanie technologii próżniowej otacza nas od dekad. Mowa tu m.in. o pakowaniu żywności, zarówno w warunkach domowych, jak i hurtowych. Na wstępie dodam tylko, że jako takie rozumienie próżni zmieniało się na przestrzeni wieków diametralnie. Niemniej, sporny temat ten był poruszany już przez Demokryta i Leukipposa, choć na udowodnienie istnienia próżni, należało zaczekać aż do przełomu XVI i XVII wieku. Pojęcie było jedną z podstaw prac Newtona, jednak nawet bez umysłu ścisłego i niebagatelnej wiedzy, możemy skorzystać z dobrodziejstwa zastosowań próżniowych rozwiązań. Tam, gdzie omawiane zjawisko spotyka się blenderem, dochodzi do znacznego ograniczenia dopływu tlenu. Naczynie jest szczelnie zamykane, a podczas pracy nie dochodzi do procesu utleniania. Blender próżniowy działa w dość prosty sposób – z dołączonego pojemnika, w którym umieszczamy składniki, odsysany jest wspomniany tlen. Efektem tego, w trakcie blendowania nie powstają pęcherzyki, które napowietrzają żywność. Unikamy więc spienienia, a otrzymujemy dość gęstą masę.
Pytanie, na co to komu? Jak tlen miałby zaszkodzić żywności? Jestem pewna, że w ferworze kuchennych rewolucji niepożądany efekt zauważył każdy z nas…

Blender próżniowy – zalety, zdrowie i smak
Jeśli wcześniejszy akapit nie pozwolił Ci na zobrazowanie efektu zbędnego napowietrzania żywności, przykłady będą najpewniej bardziej przekonujące. Wyobraź sobie, że zużywasz pół awokado, a część odkładasz na deskę. Nie trzeba czekać długo, aby dostrzec nieprzyjemny, brązowiejący odcień. Podobnie jest również w przypadku bananów, jabłek i nie tylko. Najpewniej zdarzyło Ci się również w trakcie obierania ziemniaków, wkładać je do wody przed gotowaniem aby uniknąć ściemnienia (zwane jako brązowienie enzymatyczne). Produktów, które zachowają się podobnie można mnożyć, a już niejednokrotnie popsuły nam pięknie podane potrawy lub przekąski. Wszystko to przez wspomniany proces utleniania (m.in. kwas askorbinowy, woda lub szczelne przechowywanie znacząco ogranicza jego postęp). Warto dodać, że jest to wprost związane z powstawaniem wolnych rodników, które jak wiadomo od dawna – są szkodliwe dla organizmu.
Gdy mowa o samych zaletach i zdrowiu, należy na moment wrócić do wspomnianego napowietrzania. Niestety proces prowadzi do utraty części wartości odżywczych, a przyrządzony sok, smoothie czy krem będzie obfitować w niepożądaną pianę. Zastanawiasz się pewnie, dlaczego akurat blender próżniowy ma wydłużyć świeżość i to bez syntetycznych środków chemicznych. Odpowiedź jest prosta i wynika ze sposobu obróbki – podczas przygotowania odessano nadmierne ilości tlenu, który jest głównym winowajcą psucia się żywności. Zjawisko tyczy się większości używanych na co dzień produktów – o ile są one hermetycznie zamknięte, mogą zadomowić się w lodówce na tygodnie. Jeśli jednak opakowanie zostanie otwarte, spożycie powinno nastąpić w możliwie najkrótszym czasie. Natknąć możemy się również m.in. na proces zasuszania i nie tylko. Reasumując, blender próżniowy poza podstawową funkcjonalnością, posiada kilka istotnych zalet:
- zapobiega brązowieniu brunatnemu
- przedłuża świeżość składników
- zachowuje więcej smaku i koloru
- pozwala uniknąć niepożądanej piany i pęcherzyków
- może radzić sobie z rozdrabnianiem składników tak dobrze, jak i tradycyjny blender

Blender próżniowy – to musisz wiedzieć przed zakupem
W dobie marketingu internetowego często ślepo ufamy sloganom, mimo że obietnice niekoniecznie pokrywają się z możliwościami technicznymi. Chcąc zainwestować oszczędności w nowy sprzęt, warto przeanalizować wiele parametrów, aby nie skończyło się to wielkim rozczarowaniem. Pewne z nich mogą wydawać się oczywiste, inne zaś są wielokrotnie pomijane podczas decyzji zakupowej. Oto dawka informacji, które pomogą Ci w wyborze, a blender próżniowy będzie miał szansę stać się twoim ulubionym pomocnikiem w kuchni.
- Moc – jeśli chcesz, aby twój blender próżniowy poradził sobie nawet z twardszymi lub dość problematycznymi składnikami, postaw na wyższą moc. W odróżnieniu od tradycyjnych blenderów, wśród modeli próżniowych nie ma aż tak dużej rozpiętości między modelami (najczęściej spotkamy się z wartościami w przedziale od 900 do 1500 Wat). W tym miejscu dodam tylko, że pod uwagę warto wziąć również wartość obrotów na minutę.
- Pojemność – nikt nie lubi gwałtownie przerywać pracy lub powtarzać jej w nieskończoność. Jeśli wybierzesz blender próżniowy o większej pojemności kielicha, zapomnij o dzieleniu składników na porcje. Znika również problem ewentualnego przeładowania kielicha, co może skutkować nawet awarią. Masz małą kuchnię lub ograniczone warunki przechowywania? Wybierz mniejszą opcję.
- Liczba prędkości/tryby pracy – jako że blender próżniowy powinien mieć jak najszerszy zakres działań, wybór odpowiedniej prędkości działania pozwala na dopasowanie do konkretnych składników. Inaczej będziemy pracować z miękkimi owocami, inaczej zaś z twardszymi warzywami. Często prędkość jest dostosowywana w formie programów automatycznych.
- Funkcje dodatkowe – poza podstawowymi możliwościami, wiele producentów umożliwia również bonusowe opcje. Mowa tu m.in. o pakowaniu próżniowym, kruszeniu lodu i nie tylko.
- Wykonanie – wiele osób decyduje się na blender próżniowy w związku z troską o zdrowie. Jeśli chcesz mieć pewność, że posiłki/napoje będą pozbawione szkodliwych związków, uwagę należy zwrócić na materiały z których wykonano konkretne elementy. Mowa tu m.in. o pojemniku/bidonach. Na samą jakość obróbki, a także długie użytkowanie wpłynie zaś tworzywo ostrza.
Blender próżniowy – ranking 2023
Najwyższa pora na konkrety – modele, które warto rozważyć podczas wyboru idealnego sprzętu. Dodam tylko, że poniższe propozycje zostały dobrane zarówno w oparciu o wspomniane parametry techniczne, jak i stosunek jakości do ceny urządzenia.
Tefal BL985A31 Ultrablend Boost Vacuum

Zestawienie otwiera reprezentant od Tefal. Blender próżniowy pracuje z mocą 1300 Wat, a pojemność kielicha wynosi 1,75 l. Model posiada aż 10 programów automatycznych, choć szczególnie interesujące wydawać mogą się funkcje dodatkowe. BL985A31 umożliwia podgrzewanie, jak i samo przyrządzanie gorących potraw.
Philips HR3752/00

Równie dobrze wypada jeden z modeli od Philips – HR3752/00 o mocy 1400 Wat. Podczas użytkowania możemy regulować prędkość, wykorzystać funkcję pulsacyjną, a nawet kruszyć lód. Jak zapewnia producent, przygotowanie smoothie zajmuje zaledwie minutę.
Sencor SBU 7878BK

Pora na naszego faworyta od japońskiej marki Sencor. Moc powyższego modelu sięga 1500 Wat, natomiast pojemność kielicha wynosi 1,5 l. Blender próżniowy posiada aż 7 programów automatycznych, a także umożliwia kruszenie lodu i przechowywanie próżniowe.
Bosch MMBV625M

Blender próżniowy od marki Bosch posiada 1000 Wat i kielich o pojemności 1,5 litra. Minusem są 2 tryby pracy choć ucieszyć może funkcja Turbo. Wśród zalet należy wyróżnić specjalne, dodatkowe pojemniki próżniowe. Tak, jak i poprzednicy – umożliwia kruszenie lodu.
Sunen Sous Vide SF-711

Czas na najbardziej budżetową wersję omawianych blenderów, choć równie atrakcyjną. Model od Sunen cechuje się mocą w granicach 800 Wat, jednak na korzyść przemawia 5-stopniowa prędkość. To, co przyciąga uwagę to opływowy, designerski wygląd. Choć urządzenie posiada kielich o pojemności 1,5 l, wydaje się być wyjątkowo smukłe.
Jeśli chcesz połączyć funkcjonalność kilku urządzeń lub zaoszczędzić czas podczas samego procesu przyrządzania ciepłych posiłków, może zainteresować Cię publikacja: Tefal Cook4me Touch czy Thermomix TM6 – które urządzenie warto kupić?