Białe, różowe, czerwone, słodkie półsłodkie i wytrawne, czym starsze tym lepsze…wino. Smaki różnią się procesem i czasem fermentacji, owocami z których są zrobione i wieloma innymi czynnikami, według których producenci wytwarzają je od wielu lat. Niestety po odkorkowaniu butelki wino szybko traci swój smak poddając się utlenianiu, któremu nie można zapobiec nawet z powrotem je korkując, a przecież miło jest delektować się butelką kieliszek po kieliszku.

Coravin to urządzenie, które ma szanse stać się nieodzownym gadżetem dla smakoszy wina. Pozwala ono na nalanie kieliszka bez potrzeby odkorkowywania butelki, a co za tym idzie zapobiega utlenianiu się wina.

Po nałożeniu Coravin na butelkę, urządzenie przebuja korek cienką igłą przez, które pobierane jest wino.  Aby wyrównać ciśnienie do butelki wpuszczany jest argon, obojętny gaz , który znajduje się w powietrzu, Po nalaniu wystarczającej ilości wina, należy wysunąć igłę z korka i zdjąć całość z butelki. Producent zapewnia że korek się zasklepi u nie będzie wpuszczał powietrza, umożliwiać ma to cieszenie się nienaruszonym smakiem wina za dzień, miesiąc czy rok.

Podstawowa wersja urządzenia kosztuje 279 dolarów, poszerzona o dwa dodatkowe naboje argonu 299 dolarów. Natomiast akcesoria: podstawka – 19,95 dolarów, zapasowa igła – 29,95 dolarów; naboje – 10,95 dolarów (1 szt.) 29,95 dolarów (3 szt.) 56,65 dolarów (6 szt.).

Na początku istnienia serwisu, moim zadaniem było wyszukiwanie tematów i zbieraniem ich na wewnętrznym forum, skąd przechwytywali je redaktorzy. Aktualnie, bogatsza o wiele doświadczeń wyszukuje kierunki publikacji i analizuje wyniki naszych treści. Wszystkie te dane zbieram w tabelki, aby wszyscy mogli wysuwać swoje własne wnioski. Kierunki tematyczne, jakie przygarnęłam to: duże AGD kuchenne, saturatory i frytkownice. Dużą satysfakcję daje mi wyliczanie kosztów, jakie ponosimy przy ich eksploatacji. Czy wiesz, ile kosztuje jedno zmywanie w trybie Eco? Jeżeli masz zmywarkę w klasie minimum C, to zapewne wydajesz około 40 groszy plus za tabletkę. Czytasz każdą instrukcję obsługi? Ja czytam je skrzętnie, dzięki czemu mogę Ci doradzić zakup najlepszej płyty indukcyjnej. Przykładowo - moją ulubioną funkcją jest możliwość połączenia pól grzewczych, aby móc podgrzać dwupalnikową patelnię. Chociaż doceniam również funkcje smart, pozwalające z poziomu aplikacji dostosować temperaturę do poszczególnych etapów gotowania. Dodatkowo w ramach swoich zainteresowań opisuję innowacyjne nowinki od małych producentów. Mam nadzieję zainteresować was nimi na tyle, abyście kiedyś wsparli ich zapał. Think-About założyłam w czasie studiów z Piotrem Opulskim i szybko dołączyło do nas sporo znajomych ze studiów, którym podoba się nasz pomysł. Przygoda ta trwa do dziś, chociaż nasz pierwotny pomysł na tematykę dorósł wraz z nami. Początkowo portal skupiał się innowacyjnych urządzeniach oraz takich, które dostawały nagrody w międzynarodowych i polskich konkursach wzorniczych. Po studiach, gdy zaczęłam swoją karierą architekta, czas na ten projekt zredukował się do minimum. Zdobywanie i poszerzenie wiedzy w różnych dziedzinach otworzyło przede mną nowe horyzonty. Patrząc na sprzęt, wiem, gdzie optymalnie powinien zostać ustawiony. Znam też więcej aspektów czysto technicznych. Potrafię określić przełożenie poboru prądu na domową sieć energetyczną, klimatyzacji na sposób cyrkulacji i wymiany powietrza w poszczególnych pomieszczeniach, czy ocenić względem wzrostu użytkownika. Poza pracą przy redakcji i prowadzeniu pracowni architektonicznej, większość czasu wypełnia mi marzenie i planowanie. Mam nadzieje, że wystarczy mi życia, aby zrealizować wszelkie plan. Posiadam tysiące zainteresowań - od hodowania meduz czy węży, przez gotowanie i kosmologię, aż do majsterkowania, nowych technologii, kryptowalut i odnawialnych źródeł energii. Często zainteresowania chwytam kątem oka, aby przeżywać je kolejne dni i tygodnie. Każde z dostrzeżonych zagadnień staram się zgłębić, choć troszeczkę, bo naprawdę praktycznie wszystko, co nas otacza, jest niesamowite.