Kapsułki Nespresso są powszechnie uważane za wygodne, ale też drogie. Niestety, tańsza konkurencja nie posiada tego „czegoś”. Specjaliści analizują kompromisy i tajemnice tych małych kubków z kawą.

Zarówno ekspresy, jak i kapsułki Nespresso, cieszą się dużą popularnością w naszych domach. Możemy je zakupić praktycznie w każdym sklepie, a oferują szeroką gamę różnorodnych smaków. Jednak nie tylko one prezentują taką różnorodność. Jaki więc jest sekret Nespresso, który pozwolił mu zdominować rynek?

Jednym z bardzo cenionych twórców treści wideo na temat kawy jest Hoffman, który wielokrotnie poświęcił uwagę kapsułkom Nespresso, wyróżniając różnice między nimi a konkurencją. Podkreśla, że ich kapsułki są wykonane z cienkiego aluminium, a konstrukcja tego materiału pozwala na osiągnięcie wyższej temperatury niż w przypadku konkurencji. To z kolei umożliwia uzyskanie mocniejszego i bogatszego aromatu.

James Hoffmann – The Secrets of Nespresso Pods

Ekspresy na licencji Nespresso nakuwają kapsułki równomiernie, tworząc małe otwory, aby zapobiegać przedostawaniu się pyłu do naszego napoju. Taka dbałość o detale, pozwala nam finalnie, delektować się przyjemną filiżanką ulubionej kawy.

Co wyróżnia kapsułki Nespresso?

Hoffman tłumaczy nam również, jak duże znaczenie ma metoda przygotowywania wody przez ekspres. Urządzenia Nespresso podgrzewają wodę do właściwej temperatury, a następnie w ciągu kilku sekund przepuszczają ją przez kapsułkę. Powstałe w ten sposób wysokie ciśnienie wody wydobywa maksymalny smak i aromat kawy. Według specjalisty, Nespresso doprowadziło metodę ekstrakcji naparu do perfekcji, gwarantując uzyskanie wysokiej jakości espresso o mocnym smaku i unikalnym profilu.

Podsumowując, Hoffman uważa, że kapsułki do kawy Nespresso wyróżniają się łatwością użytkowania oraz prostym sposobem na przygotowanie kawy, którą możemy sobie delektować. Dodatkowo, są one przyjazne dla środowiska, ponieważ zużyte kapsułki można zwrócić w najbliższym oficjalnym sklepie lub odesłać kurierem GLS, zgodnie z wytycznymi producenta dostępnymi na stronie internetowej.

Jaki ekspres do kapsułek Nespresso?

Według udostępnionych przez OleOle danych, najczęściej kupowanym ekspresem kapsułkowym, który oficjalnie współpracuje z Nespresso jest Delonghi Lattissima One EN510, który występuje w kolorze białym lub czarnym. Oferuje on ciśnienie wody na poziomie 19 barów, a to, co go wyróżnia to spieniacz i wbudowany pojemnik na mleko.

Urządzenie kosztuje 999 złotych i zazwyczaj dodawany jest to niego zestaw degustacyjny zawierający 7 różnych kapsułek. Dzięki temu od razu możemy zdecydować, która odpowiada nam najbardziej.

Na początku istnienia serwisu, moim zadaniem było wyszukiwanie tematów i zbieraniem ich na wewnętrznym forum, skąd przechwytywali je redaktorzy. Aktualnie, bogatsza o wiele doświadczeń wyszukuje kierunki publikacji i analizuje wyniki naszych treści. Wszystkie te dane zbieram w tabelki, aby wszyscy mogli wysuwać swoje własne wnioski. Kierunki tematyczne, jakie przygarnęłam to: duże AGD kuchenne, saturatory i frytkownice. Dużą satysfakcję daje mi wyliczanie kosztów, jakie ponosimy przy ich eksploatacji. Czy wiesz, ile kosztuje jedno zmywanie w trybie Eco? Jeżeli masz zmywarkę w klasie minimum C, to zapewne wydajesz około 40 groszy plus za tabletkę. Czytasz każdą instrukcję obsługi? Ja czytam je skrzętnie, dzięki czemu mogę Ci doradzić zakup najlepszej płyty indukcyjnej. Przykładowo - moją ulubioną funkcją jest możliwość połączenia pól grzewczych, aby móc podgrzać dwupalnikową patelnię. Chociaż doceniam również funkcje smart, pozwalające z poziomu aplikacji dostosować temperaturę do poszczególnych etapów gotowania. Dodatkowo w ramach swoich zainteresowań opisuję innowacyjne nowinki od małych producentów. Mam nadzieję zainteresować was nimi na tyle, abyście kiedyś wsparli ich zapał. Think-About założyłam w czasie studiów z Piotrem Opulskim i szybko dołączyło do nas sporo znajomych ze studiów, którym podoba się nasz pomysł. Przygoda ta trwa do dziś, chociaż nasz pierwotny pomysł na tematykę dorósł wraz z nami. Początkowo portal skupiał się innowacyjnych urządzeniach oraz takich, które dostawały nagrody w międzynarodowych i polskich konkursach wzorniczych. Po studiach, gdy zaczęłam swoją karierą architekta, czas na ten projekt zredukował się do minimum. Zdobywanie i poszerzenie wiedzy w różnych dziedzinach otworzyło przede mną nowe horyzonty. Patrząc na sprzęt, wiem, gdzie optymalnie powinien zostać ustawiony. Znam też więcej aspektów czysto technicznych. Potrafię określić przełożenie poboru prądu na domową sieć energetyczną, klimatyzacji na sposób cyrkulacji i wymiany powietrza w poszczególnych pomieszczeniach, czy ocenić względem wzrostu użytkownika. Poza pracą przy redakcji i prowadzeniu pracowni architektonicznej, większość czasu wypełnia mi marzenie i planowanie. Mam nadzieje, że wystarczy mi życia, aby zrealizować wszelkie plan. Posiadam tysiące zainteresowań - od hodowania meduz czy węży, przez gotowanie i kosmologię, aż do majsterkowania, nowych technologii, kryptowalut i odnawialnych źródeł energii. Często zainteresowania chwytam kątem oka, aby przeżywać je kolejne dni i tygodnie. Każde z dostrzeżonych zagadnień staram się zgłębić, choć troszeczkę, bo naprawdę praktycznie wszystko, co nas otacza, jest niesamowite.