To kolejana po wcześniej opisanym Spummy koncepjca przeniesienia kuchni molekularnej do domu prezentowana na naszym portalu.
Jak wygląda cały proces wykonywany ręcznie?
- Za pomocą strzykawki, do roztworu chlorku wapnia wpuszcza się krople alginianu wymieszane z żywnością. Alginian zmienia wtedy konsystencję i tworzy żelowe ściany wokół każdej kropli.
- Należy zachować ostrożność, aby dozować krople o tej samej ilości roztworu alginianu w każdej sferze.
Proces należy powtarzać do chwili uzyskania odpowiedniej ilości kapsułek.
Capsul8 ma ułatwić proces produkcji. Komora do której należy wlać mieszaninę alginianu i żywności znajduje się stosunkowo wysoko nad komorą dedykowaną dla roztworu chlorku wapnia. Dzięki specjalnym otworom w dnia pierwszej z komór, urządzenie dozuje co pewien czas krople równej wielkości, które spadają do kąpieli zmieniając swoją konsystencję.
Dzięki temu rozwiązaniu można zostawić maszynę na jakiś czas, a po powrocie odłowić kule ALGIN, gotowe do podania.
Braun Capsul8 Automatic ALGIN Spherizer, bo taka ma być pełna nazwa urządzenia, ma zamieniać płynne pokarmy w niezwykłe kreacje kulinarne, między innymi takie jak:
- Tapas w postaci kawioru z marchwi
- Balsamiczny kawior z pomidora na mozzarelli „Caprese”
- Oliwne puree – nadziewane „Oliwki”
źródło: behance.net