czwartek, 20 czerwca

Nadchodzą jedne z najbardziej wyjątkowych dni w roku – Święta Bożego Narodzenia. Najwyższy czas zacząć przygotowania do wigilijnej wieczerzy – w domu, a może rozkoszując się potrawami od Magdy Gessler? Sprawdziłam, ile kosztuje ta uczta.

Święta Bożego Narodzenia – tradycja, na którą nie mamy czasu?

Jak wynika z analiz wyników spisu powszechnego GUS z 2021 roku, 72,6% badanych określiło swoją przynależność do wyznania (nieco ponad 27 milionów wskazało na katolickie, obrządku łacińskiego). Wysoki wynik może szokować, jednak utrzymuje się duża tendencja spadkowa wobec analiz z poprzednich lat. Co istotne, ponad 2,5 miliona osób zaznaczyło, że nie należy do wyznania, a 20% badanych odmówiło odpowiedzi na pytanie o religię. Mimo to, wielu z nas obchodzi święta, a użycie słowa tradycja nie jest dziełem przypadku. Spotkania z daleką rodziną, wspólne wspominanie, piękna choinka, biesiadowanie i rozkoszowanie się pysznościami. Powodów do radości jest wiele, niezależnie od tego czy pozostajemy osobami wierzącymi czy nie. Niestety, nie każdy z nas ma czas, chęci i możliwości na przygotowanie smacznej, obfitej kolacji wigilijnej. Na ratunek przychodzą restauratorzy, którzy od kilku lat popularyzują swoje wsparcie, a my możemy ucztować przez całe Święta Bożego Narodzenia. Przyrządzenie kilkunastu, a nawet kilku potraw dla 4-osobowej rodziny brzmi jak wyzwanie, nie wspominając o liczniejszych wigiliach. Jako że niemal rok, do roku świąteczny catering od Magdy Gessler wywołuje nie lada kontrowersje, postanowiłam sprawdzić, jak kształtują się ceny takowych przyjemności w 2023 roku…

Fot. Unsplash/Libby Penner

Święta u Fukiera – ile należy zapłacić za świąteczny catering u Magdy Gessler?

Przyglądając się ofercie na Święta Bożego Narodzenia, uwzględniłam porcje dla 4 osób. Ku mojemu zdziwieniu, nie znalazły się tam wszystkie potrawy kojarzone z wigilią, jednak wybór mimo wszystko jest dość duży. Oczywiście stoły 24, 25 i 26 grudnia różnią się w zależności od domu, możliwości finansowych i upodobań, tak więc pod uwagę wzięłam najbardziej popularne potrawy. Sprawdźmy zatem, jak biesiadowanie przy przysmakach od Magdy Gessler wpłynęłoby na nasz budżet.

Rozpoczynamy od barszczu za 65 zł (900 ml), wraz z uszkami z borowikami za 70 zł (10 sztuk). Nadmienię tylko, że nie podano ich gramatury, tak więc trudno wywnioskować, czy jedno opakowanie starczy dla 4-osobowej rodziny. Któż wyobraża sobie Święta Bożego Narodzenia bez pierogów z kapustą i grzybami? Niestety, będzie nas to słono kosztować, ponieważ koszt wynosi 51 zł (za 5 sztuk) – przyjmuję, że zdecydujemy się na zakup dwóch paczek. Główne danie w wielu polskich domach stanowi kaczka, za co restauracja U Fukiera życzy sobie aż 190 zł. Uwielbiany bigos w wersji na winie wyceniono na 84 zł (900 ml), a rybę po grecku – 49 zł (słoik 200 g), tu ponownie należałoby zaopatrzyć się w 2 sztuki. Dodam, że Magda Gessler oferuje również wegańską wersję potrawy z kapusty, w towarzystwie pigwy i grzybów za 91 zł (900 ml). Jeśli nie masz dość kapusty, możesz wybrać również gołąbki cielęce w sosie pomidorowym, wycenione na 95 zł (900 ml). Na stół trafia sałatka jarzynowa za 41 zł (300 g), a także wypiekany pasztet z dziczyzny za 95 zł (500 g). Choć Święta Bożego Narodzenia kojarzone są m.in. z karpiem, tego w pieczonej lub smażonej formie nie uświadczymy – wybrałam więc faszerowanego, w galarecie. Koszt ryby to 65 zł (300 g). Nic nie smakuje tak, jak świeży chleb z pysznościami, jednak za bochenek żytniego pieczywa należy doliczyć 35 zł (1 kg). Na świątecznym stole nierzadko znajdziemy również m.in. wędzoną szynkę, czego nie zabrakło nawet u Magdy – 35,50 zł (500 g). Gdy mowa o przekąskach, najczęściej sięgamy po śledzie. Są dostępne w kilku wersjach, a koszt wynosi 54 zł (300 g). Dość wytrawnych dań, pora na kawę i deser.

Fot. Unsplash/Jed Owen

Najczęściej wybieranym ciastem na Święta Bożego Narodzenia jest rzecz jasna makowiec, ale również piernik i sernik. Koszt pierwszego wyniesie nas 145 zł (1,2 kg), staropolski przysmak z powidłami 90 zł (1 kg), a ciasto, którego rodzynki poróżnia wiele rodzin – 95 zł (1 kg). Niemniej, myślę że ponad 3 kilogramy ciasta dla 4-osobowej rodziny są raczej zbędne. Przyjmuję więc, że stanie na dwóch rodzajach wypieku.

Drogo, drożej…Święta Bożego Narodzenia u Magdy Gessler

Jasnym jest, że w każdym domu mogą panować inne zwyczaje, a pomysłów na świąteczne potrawy nie brakuje. Aby zestawienie oddawało rzeczywiste potrzeby, wybrałam 12 popularnych dań/potraw (nie wliczając w to zamiennie kapusty wegańskiej oraz chleba). Oto szczegółowe podsumowanie kosztów.

  • Barszcz z uszkami – 135 zł
  • Pierogi – 102 zł
  • Pieczona kaczka w całości – 190 zł
  • Bigos – 84 zł
  • Ryba po grecku – 102 zł
  • Gołąbki cielęce – 95 zł
  • Sałatka jarzynowa – 41 zł
  • Pasztet z dziczyzny – 95 zł
  • Karp w galarecie – 65 zł
  • Wędzona szynka – 35,50 zł
  • Śledzie – 54 zł
  • Ciasta – ok. 185 – 240 zł (w zależności od wyboru)

Całkowity koszt powyższej uczty wyniósłby co najmniej 1183,50 zł.

Wszystkie potrawy i przysmaki możemy znaleźć na stronie Delikatesów U Fukiera. Powyższe kwoty mogą wydawać się dla wielu z nas dość duże, choć jest to zależne również od zasobności portfela. Jasnym jest, że przyrządzenie domowych dań wyniesie nas mniej, jednak ceny za składniki wcale nie należą do niskich, a przygotowanie wymaga od nas zarówno czasu, jak i umiejętności. Pytanie więc, czy warto zamówić catering świąteczny u Magdy Gessler? Zważając na to, że restauratorka co roku umożliwia skorzystanie z takowej usługi, oznacza, że są również chętni. Nadmienię jednak, że pewne produkty należy odebrać osobiście z uwagi na bezpieczeństwo transportu, wszystkie inne można zamówić kurierem, prosto do domu. Preferujesz domowe rewolucje kuchenne? Warto zatem zamiast zamawiania kolacji, wyposażyć się w dobry sprzęt. W tym wypadku może zainteresować Cię: Przetestowałam blender próżniowy Sencor. Rozczarowanie czy spełnienie kulinarnych marzeń? Pamiętaj, że decydując się na samodzielne przygotowywanie potraw na Święta Bożego Narodzenia, należy liczyć się z szaleństwem zakupowym. W tym roku, obowiązują również nowe przepisy dot. otwarcia sklepów 24 grudnia (więcej przeczytasz pod tym linkiem).

Moja obecność w redakcji Think-About oraz 3D-Info wiąże się z wieloma aktywnościami w zakresie działań komercyjnych. Na co dzień uczestniczę w procesach sprzedażowych, bliscy są mi również nasi partnerzy. Marketing jest moją pasją od wielu lat, co bezpośrednio wiąże się również z pozyskaniem wyższego wykształcenia w tymże kierunku. Realizacja tak obszernych działań pozwala niemal codziennie szukać nowych wyzwań. Z przyjemnością pobudzam do pracy szare komórki, gdy pora na dozę kreatywności oraz wykazanie się znajomością realnych oczekiwań marek, które zamierzają współtworzyć specjalne projekty u boku redakcji. Znalezienie wspólnego celu oraz wypracowanie dedykowanych rozwiązań bywa niezwykle satysfakcjonujące. Rola Sales Managera nie jest więc skupiona tylko na zagadnieniach z zakresu e-commerce ale również kontaktach z ludźmi. Otwarcie na potrzeby drugiej strony jest kluczowe, aby realizacja była zarówno atrakcyjna, jak i wartościowa. Wspólnie z redaktorami redakcji mogę poszerzać swoją wiedzę również w zakresie technologii, nowoczesnych rozwiązań, a nawet AGD.   Moja przygoda w T-A oraz 3D-Info trwa stosunkowo krótko, jednak sama podróż w to miejsce rozpoczęła się blisko 8 lat temu. Wówczas pasją stała się komunikacja, social media, reklama oraz e-commerce. Dotychczas zajmowałam się komercjalizacją treści, prowadzeniem kampanii z wykorzystaniem mediów społecznościowych, fotografią, a także m.in. drobnymi działaniami z zakresu Google Ads i cross-marketingu. Dzięki zdobywaniu doświadczenia w wielu sektorach, jest mi łatwiej zrozumieć potrzeby partnerów.   Na co dzień w dalszym ciągu rozwijam swoje kompetencje w wyżej wymienionych kategoriach, choć największą frajdę przynosi mi fotografia oraz grafika. Niezwykle bliska jest mi również muzyka, co niejako wiąże się z moim artystycznym usposobieniem. Nie jest mi obca troska o dobrostan zwierząt, walka o ich prawa i należyte traktowanie. Dążę do wyznaczonych sobie celów i nie cofam się, gdy na horyzoncie pojawiają się niedogodności losu.