niedziela, 23 czerwca

Jednym z podstawowych urządzeń AGD, które musi znajdować się w każdej kuchni, jest płyta grzewcza. To dzięki niej jesteśmy w stanie przygotować posiłki. Wbrew pozorom, wybór tego elementu nie jest taki prosty. Na rynku znajdziemy kilka typów płyt, które różnią się nie tylko sposobem grzania, ale przede wszystkim charakterystyką. Jakie są zalety i wady poszczególnych wariantów? Która płyta kuchenna jest idealna do Twoich potrzeb? Sprawdźmy to!

Wybór płyty grzewczej do naszego domu jest bardzo ważny, bo właśnie od jej rodzaju będzie uzależniony koszt eksploatacji oraz komfort użytkowania. Na rynku znajdziemy trzy główne rodzaje płyt kuchennych: płyta kuchenna indukcyjna, ceramiczna i gazowa. Każda z nich oferuje inny sposób podgrzewania, co przekłada się na ich wydajność. Wybór danej płyty grzewczej uzależniony powinien być od naszych potrzeb. 

Płyta kuchenna gazowa – wady i zalety 

Zaczniemy od najbardziej popularnego i tradycyjnego wyboru, jakim jest płyta gazowa. Jak sama nazwa mówi, w tym przypadku za pracę grzewczą urządzenia odpowiada gaz. To jego spalanie pozwala na podgrzewanie garnków ustawionych na palnikach. Dzisiejsze urządzenia posiadają odpowiednie zabezpieczenia i palniki o wysokiej mocy, przez co są bardziej wydajne niż starsze modele.  

Zalety

Wielu szefów kuchni sugeruje, że potrawy przygotowywane na klasycznych kuchenkach gazowych smakują zdecydowanie lepiej, dlatego też tego typu płyty znajdziemy w większości restauracji na świecie. Urządzenie to jest również idealnym wyborem dla osób, które w swojej kuchni nie posiadają odpowiedniego przyłącza instalacji elektrycznej. Płyta gazowa sprawdzi się również w miejscach, gdzie brak dostaw prądu jest dość częstym zjawiskiem

Decydując się na zakup płyty gazowej, wybieramy przede wszystkim produkt, który jest tani w użytkowaniu. Płyta jest ekonomiczna, ponieważ nie zużywa dużo gazu, co przenosi się na mniejsze koszty eksploatacji. Samo urządzenie nie jest też drogie, a to ze względu na prostszą konstrukcję niż w przypadku indukcji czy płyt ceramicznych. Trzeba również zaznaczyć, że użytkowanie płyty gazowej jest niezwykle proste. Nie znajdziemy tutaj masy przycisków, a jedynie pokrętła odpowiadające za podpalenie poszczególnego palnika i szybką zmianę temperatury grzania. 

Wady

Płyty grzewcze gazowe posiadają też swoje wady. Urządzenie korzystające z gazu zdecydowanie nie jest najwydajniejszą opcją. Podczas ogrzewania garnków postawionych na rusztach, jedynie około 40 proc. energii wytwarzanej przez palnik trafia bezpośrednio w naczynie. To sprawia, że zagotowanie wody trwa dłużej. Pomimo tego, że producenci korzystają z nowoczesnych systemów zabezpieczających, takich jak zabezpieczenia przeciw wypływowe gazu, to jednak zakup kuchenki gazowej zawsze wiąże się z możliwością wycieku tego czynnika. 

Kolejną wadą płyt gazowych jest utrzymanie ich w czystości. W tym przypadku mamy do czynienia z palnikami i rusztami, przez to też czyszczenie płyty gazowej jest zdecydowanie trudniejsze niż przetarcie szklanej powierzchni płyt ceramicznych lub indukcyjnych. Warto również pamiętać o zachowaniu ostrożności, ponieważ płomień może nas łatwo poparzyć. Do wyposażenia naszej kuchni w płytę gazową wymagana jest również specjalna wentylacja oraz możliwość podłączenia jej do gazu. Jeśli nasz budynek nie posiada takiego przyłącza, płytę możemy podłączyć do butli gazowej, jednak nie jest to rozwiązanie ani praktyczne, ani bezpieczne. 

Płyta kuchenna ceramiczna – zalety i wady

Płyty ceramiczne to opcja dla osób, które przykuwają dużą uwagę do estetyki swojej kuchni. Urządzenia tego typu do pracy wykorzystują lampy lub spirale grzejne znajdujące się bezpośrednio pod płytą, która najczęściej wykonana jest ze szkła. Płyty grzewcze ceramiczne można kupić w przystępnych cenach, dlatego też cieszą się one sporą popularnością. Jest to zdecydowany skok technologiczny względem płyt gazowych, ponieważ płyta kuchenna ceramiczna może posiadać szereg ciekawych funkcji. 

Zalety

Płyty ceramiczne są urządzeniami, które nie tylko prezentują się bardzo nowocześnie, ale również mogą posiadać przydatne podczas gotowania funkcje. I to właśnie funkcjonalność tego sprzętu AGD jest jego zaletą. “Na pokładzie” możemy znaleźć takie funkcje jak blokada rodzicielska, która zapobiega włączeniu płyty przez dzieci czy też timer pozwalający na ustawienie czasu przygotowania potrawy. Płyta ceramiczna jest urządzeniem prostym w użyciu, pozwalającym na sprawną kontrolę nad procesem gotowania. 

Do zalet płyt ceramicznych należy również zaliczyć ich wygląd. Płaska powierzchnia płyty sprawia, że bardzo prosto utrzymać je w czystości. Po przyrządzaniu potraw wystarczy przetrzeć płytę ściereczką i płynem. Tafla szkła, którą pokryte są grzałki występować może w kolorze czarnym lub białym. Nowoczesny wygląd sprawia, że płyta kuchenna ceramiczna wpasowuje się do każdej aranżacji wnętrza. Do zalet należy zaliczyć bardzo przystępną cenę. 

Wady

Płyty ceramiczne nie są oczywiście wolne od wad. Grzałki znajdujące się pod płytą mocno się nagrzewają, dlatego też tak jak w przypadku płyt gazowych musimy uważać, aby się nie poparzyć. Wyczyszczenie takiej płyty możliwe jest jedynie w momencie, kiedy wszystkie pola ostygną. Decydując się na zakup płyty ceramicznej, musimy mieć na uwadze to, że urządzenie nie będzie pracowało, kiedy w naszym domu zabraknie prądu. 

Z racji swojej budowy i wykorzystanych w niej elementów płyty ceramiczne są zdecydowanie bardziej podatne na awarie niż płyty indukcyjne i gazowe. Kluczową rolę odgrywa tutaj układ elektroniczny, który może się uszkodzić. Płyty ceramiczne zużywają dużo energii elektrycznej, co oczywiście przenosi się na większe rachunki za prąd. 

Płyta kuchenna indukcyjna – zalety i wady

Płyty indukcyjne to zdecydowanie najnowocześniejsze rozwiązania na rynku. Proces nagrzewania pól odbywa się przy pomocy szybkozmiennego pola elektromagnetycznego, które za pomocą powstających ruchów wirowych oddziałuje na powierzchnię garnków. Dlatego też np. zmieniając płytę gazową na indukcyjną, konieczna wymiana jest także naczyń na te z dnem ferromagnetycznym. Płyta ceramiczna jest urządzeniem niezwykle wydajnym, ponieważ czas zagotowania wody jest o 30 proc. krótszy niż w przypadku innych typów płyt grzewczych. 

Zalety 

Zdecydowanie największą zaletą płyt indukcyjnych jest ich sprawność energetyczna. Urządzenia te są połączeniem wydajności i energooszczędności. Szybszy czas gotowania przekłada się na mniejsze zużycie energii potrzebnej np. do zagotowania wody. Indukcja nagrzewa się jedynie wtedy, gdy na polu grzewczym znajdzie się naczynie i wyłącza się w momencie, kiedy zostanie ono z niej zdjęte. Taki proces działania sprawia, że płyta indukcyjna ma o ¼ mniejsze zapotrzebowanie na energię elektryczną niż płyta ceramiczna. 

Oczywiście dużą zaletą tego urządzenia jest zdecydowanie niższe ryzyko poparzenia się. Pole grzewcze nie nagrzewa się, kiedy nie umieścimy na nim odpowiedniego naczynia. Temperatura po gotowaniu również zbijana jest szybciej, ponieważ pod płytą nie znajdziemy komponentów, które ją „trzymają”. Dzięki temu czyszczenie płyty jest zdecydowanie prostsze i wygodniejsze. Nowoczesny wygląd również jest tutaj dużą zaletą. Warto również wspomnieć o nowoczesnych funkcjach, takich jak blokada rodzicielska czy minutnik. 

Wady

Płyty indukcyjne nie są urządzeniami idealnymi i również mają swoje wady. Największą z nich wydaje się cena. Indukcje w dalszym ciągu kosztują o kilkaset złotych więcej niż płyty ceramiczne. Topowe modele płyt korzystających z indukcji kosztują nawet kilka tysięcy złotych. Zakup płyty indukcyjnej to jednak początek wydatków, zwłaszcza jeśli dotychczas korzystaliśmy z rozwiązana ceramicznego czy gazowego. Aby móc gotować na płycie indukcyjnej, musimy zakupić odpowiednie garnki i naczynia, ponieważ akcesoria aluminiowe i ceramiczne nie są do niej przystosowane. 

Płyta indukcyjna wymaga od nas odpowiedniego połączenia do sieci elektrycznej, dlatego też nie każdy może zdecydować się na jej zakup. Kupując płytę indukcyjną, trzeba mieć również na uwadze zdrowie osób, które posiadają rozrusznik serca lub kardiowerter-defibrylator. Pole elektromagnetyczne wytwarzane przez płytę indukcyjną może skutecznie zakłócić jego pracę. To jednak nie jest tak, że osoby posiadające te urządzenia medyczne nie mogą korzystać z płyt indukcyjnych. Zaleca się jednak, aby robić to z dalszej odległości.

Sprawdź także artykuł: suszarka do ubrań – na co zwrócić uwagę przed zakupem?