Nazwa „grill elektryczny” w przypadku KANKA, może być pojęciem nieco mylącym. Tak naprawdę jest to elektryczny wysięgnik, zakończony rusztem, który pozwala na rotacyjne grillowanie potraw nad ogniskiem.

KANKA (4)

Inspiracją dla projektantów było asado al palo, czyli patagoński ruszt pozwalając na równomierne grillowanie dużych kawałków mięsa.

Konstrukcja wykonana ze stali nierdzewnej, składa się z wbijanego w ziemię masztu, pełniącego rolę szyny dla przedłużonego rusztu. Wysokość oraz stopień wysunięcia rusztu, można dowolnie kontrolować. Podłużne elementy sprawiają, że grill jest wyjątkowo poręczny, natomiast po złożeniu nie zajmuje więcej miejsca niż przeciętny statyw fotograficzny.

Prócz dwuramiennego rusztu, na który można nabić duże kawałki mięsa, lub chociażby całego kurczaka, zestaw zawiera zamykaną z dwóch stron kratkę, przeznaczoną do grillowania kiełbasek, warzyw, czy szaszłyków.

KANKA (1)

Umiejscowiony wewnątrz przedłużenia rusztu, silnik elektryczny, sprawia że obraca się on samoczynnie. Pozwala to na uzyskanie optymalnych wyników grillowania, oraz niweluje do minimum potrzebę doglądania i przewracania potraw.

KANKA (2)

KANKA jest w stanie utrzymać do 5 KG mięsa, natomiast jego wymiary w przybliżeniu to: 160 cm (wysięgnik), 137 cm (ruszt z ramieniem), 84 cm (sam ruszt).

KANKA

Aby stać się posiadaczem opisywanego grilla, należy wesprzeć projekt na portalu kickstarter, minimalną kwotą 229 dolarów oraz liczyć, że zebrana kwota wpłat przekroczy 45 tys dolarów. Aktualnie, na 16 dni przed końcem akcji promocyjnej, KANKA zebrała nieco ponad 1/5 tej kwoty.

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *