Trzech studentów z Londynu, zainspirowanych kuchnią molekularną wymyśliło niebanalny sposób przechowywania wody, który oprócz swojej niezwykłej formy jest też w pełni ekologiczny. Ooho to jadalny „balonik”, który można napełnić wodą. Jak informują autorzy jego wytworzenie jest łatwe i tanie, a sam pojemnik mocny, higieniczny, biodegradowalny oraz oczywiście możliwy do spożycia.

Woda przechowywana jest w podwójnej błonie wytwarzanej przy pomocy technologii „spherification” – pozwala ona na zamykanie płynów w jadalnych otoczkach. Pionierskie odkrycie z 1946 roku zostało spopularyzowane przez kucharzy z elBulli w Hiszpanii. Działanie i efekty całego procesu przypominają powstawanie żółtka jajka, które utrzymuje swój sferyczny kształt za pomocą delikatnej błony. Dodatkowo całość można zamrozić, dzięki czemu w łatwy sposób powstają sferyczne lodowe kule, a po rozmrożeniu stała otoczka nie traci swoich właściwości.

ooho

„Rzeczywistość jest taka, że ​​coraz częściej pijemy wodę, a plastikowe butelki po nich wyrzucamy” powiedział García – jeden ze wspomnianych studentów. „Osiemdziesiąt procent z nich nie podlega recyklingowi. Ten konsumpcjonizm odzwierciedla społeczeństwo, w którym żyjemy. ”

Dlatego też rozwiązanie, które nie jest drogie, natomiast w pełni ekologiczne, mogłoby pozytywnie wpłynąć na nasze środowisko.

Chociaż na prezentowanych nagraniach proces przygotowania może wyglądać skomplikowanie, autorzy przekonują iż wcale taki nie jest. Nawet jeśli firmy produkujące wody butelkowane nie spojrzą przychylnym okiem na Ooho, to każdy może sam spróbować stworzyć je samemu w domu. Płyn wewnątrz, tak jak i jego smak można modyfikować wedle uznania.

ooho ooho ooho

źródło: fastcoexist.com

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *