Bistro – inteligentny dozownik kociego pożywienia

Podziel się:

Tematyka przemyślanego i zdrowego żywienia zdaje się być w ostatnich latach szczególnie popularna. Praca nad własną sylwetką, utrzymywanie zaplanowanej diety i dążenie do osiągnięcia odpowiedniego poziomu tkanki tłuszczowej wkradło się do codzienności mas. Wydawać się może, że rynek zdrowego żywienia nasycił się w dużym stopniu, nie zostawiając miejsca dla nierozpoznawalnych dotąd twórców. Jak to najczęściej bywa, w takich sytuacjach jesteśmy zaskakiwani zupełnie niespodziewanym podejściem, które sprawnie omija utarte ścieżki, tworząc coś w rodzaju nowej gałęzi rynku. Tym razem może to być Bistro, czyli inteligentny dozownik pożywienia, który choć w dużym stopniu ułatwiający życie człowiekowi, przeznaczony jest w szczególności dla kotów.
Bistro jest to pierwszy na świecie podajnikiem kociego pożywienia, który oprócz karmienia czworonogów weryfikuję ich zdrowie. Urządzenie wyposażone jest w mechanizm dozujący żywność, czujniki wagi, poprzez które zbiera pomiary wagi pupila oraz kamerę, która wykorzystując opracowany algorytm rozpoznaje pyski poszczególnych kotów, przyporządkowując im odpowiednie diety.

Bistro2

Funkcjonowanie Bistro można podzielić na 3 kroki. Pierwszy z nich rozpoczyna się, gdy kot podchodzi do podajnika. Urządzenie uruchamia kamerę oraz strumień wideo na serwerze użytkownika i rozpoznaje twarz kota, aby następnie przygotować mu posiłek.  Drugim krokiem jest zważenie czworonoga podczas spożywania jedzenia i zebranie informacji o ilości zjedzonego przez niego posiłku i wypitej wody. Kolejno urządzenie analizuje zebrane dane i wysyła na serwer, gdzie użytkownik poprzez Bistro App może z dużą łatwością sprawdzić historię diety kota i przejrzeć raport zdrowotny.

Bistro3

Obecnie firma 42 ARK, która jest odpowiedzialna za proces twórczy tego projektu prowadzi kampanię w celu uzbierania funduszy na rozpoczęcie produkcji urządzenia. Cena w przedsprzedaży wynosi 159$, a pierwsze sztuki Bistro prawdopodobnie trafią do klientów na koniec roku 2014.

Bistro5

 

 

Zostaw komentarz